Anne baba için en değerli varlık çocuklarıdır ve her ebeveyn çocuğunun sağlıklı, mutlu, huzurlu ve başarılı bir hayatı olması için her türlü fedakarlığı yapmaktadır. Çocuğun sağlıklı büyümesi ve her türlü hastalıktan korunması için en doğal besinleri seçen anne babalar çocuklarının ruhsal,zihinsel hatta bedensel gelişimlerinde çok fazla rol oynayan oyuncak seçimine kadar dikkat ediyorlar ya da oyun ve oyuncak seçiminin çocuk gelişimi üzerinde ki etkisi hakkında yeterli bilgiye sahipler mi? Anne ve babalara yol gösterici olması için 3 yaş çocukların sağlıklı gelişimi için en eğitici oyuncak ve oyun tercihlerinin nasıl yapmaları gerektiği hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.
3 Yaş En Eğitici Oyun Ve Oyuncaklar
Devir internet devri olunca üç yaşında çocuğun bile elinde tablet ve akıllı telefonlar ile oyuncak gibi oynuyorlar. Genelleme yapmadan söylemek gerekirse, bazı anne babalar biraz daha rahat edebilmek için eğitici ve öğretici oyun ve oyuncak ile oynamak yerine çocuğu tablet ile oynamaya yönlendirilmektedir. Bir çocuk için hayatının ilk beş yılı, hayatının sağlıklı, zihinsel ve ruhsal anlamda nasıl bir şekil alacağı konusunda oldukça önemli yıllardır. İlk beş yaş çocukların beyni bilgisayar gibi çalışır. Bu dönemde çocuğa ne verilir ise çocuk onu öğrenir. Daha açık bir şekilde ifade etmek gerekirse, 3 yaşındaki bir çocuğa lego ile oyun eşliğinde renkler öğretilir ise çocuk bir süre sonra renkleri öğrenir. Renkleri öğretmek yerine kolay olanı yapıp, eline tablet verilirse doğal olarak bir süre sonra tablet ile oynama isteği duyar.
Her yaşta çocuklar için eğitici oyuncaklar ve oyunların gelişim açısından değişik katkıları vardır. Kutu, puzzle, küpler, oyun hamuru ile oynamak el kaslarının gelişiminde oldukça etkilidir. Deniz kenarında kum ve suyla oynayan çocuk mutlu olduğu için ruhsal gelişimi de sağlıklı olacaktır. Önemli olan çocukların oyun oynaması değildir, önemli olan oynanan oyun ve oyuncağın eğitici ve öğretici olup olmamasıdır.
3 Yaşındaki Çocuk İçin En Eğitici Oyun Ve Oyuncak Nelerdir
3 yaşındaki bir çocuğun oynaması gereken oyun ve oyuncak listesini karar vermekte zorlanan anne babalar için derledik.
Görerek, dokunarak öğrenme kabiliyetinin gelişmesi, el kaslarının güçlenmesi, gözün nesneleri ayırt etme özelliği kazanması, fiziksel ve zihinsel gelişimi için renkli küpler, toplar, legolar ile eğitici oyunlar 3 yaşındaki çocuklar için uygun oyuncaktır. Renkleri öğrenmeleri, hayvanları tanımaları,1 ile 10 arasında rakamları görsel hafıza sayesinde öğrenebileceği oyuncaklar tercih edilmelidir. Dengeyi sağlamayı öğrenmek ve bacak kaslarının gelişmesi için bisiklet üç tekerlekli olmak kaydıyla 3 yaş için doğru tercih olacaktır. Parçaları birleştirerek hayal gücü ve hangi parçayla hangi parçanın birleştirilmesi gerektiğine karar verme yeteneğini geliştiren lego oyuncak çocuk için faydaları oldukça fazladır. 3 yaş için en eğitici oyunlar arasında eşleştirme oyunudur. Çocuğun, aynı renkleri, hayvanları, şekilleri yani aynı olan nesneleri bulması, daha güçlü bir hafızaya sahip olması açısından önemlidir. Oyun hamuru ile oynayan çocukların el kasları oyun hamuru ile oynamayan çocuklara göre daha güçlü olduğu gözlenmektedir.3 yaş grubunda olan çocukların öğrenme yeteneği oldukça iyidir ve sorumluluk duygusunu kazanması için oyun oynuyor gibi bazı görevler verilebilir. Çocuğun zihinsel, ruhsal ve bedensel gelişimi için yapmakta zorlandığı oyunlarda onun yerine yapmak yerine çocuğa müdahale etmeden kendi yapmasını sağlamaktır.
Bir çocuğun sağlıklı gelişimi için en eğitici oyunlar ve oyuncaklar, düzenli olarak gidilen çocuk parklarında yaşıtları ile oynanan oyunlar sayesinde olur.
Oyuncak Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir
Çocuğun yaşına uygun eğitici ve öğretici oyuncak almakla her şeyi halletmiş olmuyoruz. Önemli olan başka bir konuda, alınmış olan oyuncak kalite standartlarına uygun mu? Üretim aşamasında kullanılan malzemeler sağlık açısından risk taşıyor mu? Oyuncak büyüklüğü çocuğun boğazına kaçacak kadar küçük mü? En önemli konu oyuncağın Çin malı olup olmadığıdır. Fiyatı uygun olduğu için asla Çin malı oyuncak alıp çocukların sağlığını tehlike atmamalıyız.