George Boole kimdir diye soracak olursanız en bilindik açıklamasıyla günümüzdeki arama motorlarının temelini oluşturan dahi bir bilim insanıdır.
George Boole Kimdir ve Matematiğe Katkıları
Nam- ı diğer bilgisayar biliminin babası olan George Boole 2 Kasım 1815’te İngiltere’nin Lincoln kasabasında dünyaya gelmiştir. Mary Ann ve Joyce çiftinin oğludur. Sadece matematikte değil, optik cihazlara da ilgi duyarak bu alanda yaptığı çalışmalarla günümüzde tüm dünyanın tanıdığı isimlerden biri olmuştur. Ekonomik koşullar nedeni ile ilköğretimden sonra eğitim hayatına devam edememiştir. Buna rağmen babasının da desteğiyle kendi kendini geliştirmiştir. 12 yaşında Latince dilini geliştirmek isteyen George Boole Latince dersi alarak, Latin şair Horace’nin bir şiirini çevirmesiyle herkesi şaşırtmıştır. (Babası bu çeviriyi gazetede yayımlatmıştır.) Ailesine ekonomik anlamda yardımcı olabilmek için 16 yaşında bir okulda öğretmenlik yapmaya başlamıştır. Aynı zamanda yabancı dil alanındaki çalışmalarına da devam etmiştir ancak bu alanda ekonomik açıdan rahata eremediği için bir dönem papaz olmayı düşünmüştür. Bir süre sonra bu kararını değiştirip 21 yaşında özel bir okul açıp burada matematik çalışmaları yapan Boole 1848 yılında Mantığın Matematik Analizi isimli bir makale yayımlamış ve adını duyurmayı başarmıştır. Adını birçok kesimde duyuran George artık insanlar tarafından tanınmaya başlanmıştır. Bu ün Boole’u 1849 yılında İrlanda’nın Cork kentinde yeni açılan Queen’s College’de matematik profesörü olarak atanmasını sağlamıştır.
Matematik ve mantık bilimlerinin yanı sıra felsefe, ilahiyat ve edebiyatla da ilgilenmiştir. 1855 yılında ise Mary Everest ile evlenmiş ve 5 kızı dünyaya gelmiştir. Kızlarından bazıları dönemin önemli bilim adamları ve yazarları ile evlenmiş bazıları da babalarıyla beraber çalışmalarını sürdürüp bilim dünyasına hizmet vermeye devam etmişlerdir. Bir gün evden okula giderken şiddetli bir yağmurun yağmasıyla ıslanan Boole, ıslak elbiseleriyle ders vermesi sonucunda zatürreye yakalanmıştır. Kısa bir süre sonra ünlü filozof ve matematikçi olarak tüm dünyanın tanıdığı George Boole 8 Aralık 1864 yılında İrlanda’nın Ballintemple kasabasında vefat etmiştir.
Eserleri ve Çalışmaları
-1841’de Boole Analitik Dönüşümler Teorisi Üzerine Araştırmalar isimli ilk çalışması, Cambridge Matematik Dergisi’nde yayımlanmıştır .
-Genel Metot Analizi üzerine en ünlü makalelerinden biriside Royal Society’s Philosophical Transactions da yer almıştır.
-1844 yılında Philosophical Transactions of the Royal Society adlı dergide yayınlanan önemli bir makalesinde, cebir ile diferansiyel ve integral hesap yöntemlerinin nasıl birleştirilebileceğini irdeledi. Aynı yıl analize, yani cebir ile diferansiyel ve integral hesap yöntemlerinin sonsuz büyük ve sonsuz küçük nicelikler için kullanılmasına ilişkin katkılarından ötürü Royal Society’nin bir madalyasıyla ödüllendirilen Boole, çok geçmeden kendi cebirinin mantıkta da uygulanabileceği kanısına vardı.
-34 yaşındayken matematik kürsüsüne çıkarılmış ve bunu, 1848 yılında yayımladığı Mantığın Matematiksel Analizi isimli eseri sayesinde başarmıştır. Bu eseri Biçimsel Mantık kitabının yazarı olan İngiliz mantıkçı Augustus de Morgan’ın beğenisini de kazanmıştır.
-Mantığın felsefe yerine matematikle birlikte ele alınması gerektiğini savunan George Boole, 1854 yılında da Mantık ve Olasılıklara İlişkin Matematiksel Kuramların Dayandığı Düşünce Yasaları üzerine bir incelemeyi kaleme almıştır. Bu çalışmasında Boole, sınıfların cebirini tanıtmıştır.
-1860’da ise ”Sonlu Farklar Hesabı Üzerine Bir Araştırma” isimli tezini yayımladı. Bu çalışma günümüzde de en önemli yayınlarından bir tanesidir.
İLGİLİ: Ünlü Matematikçiler‘i anlattığımız yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz.
Hayatı boyunca onlarca makalesi yayımlanan Boole, iki değerli Aristoteles mantığını matematiksel temellere oturtan simgesel mantığı bulmuştur. Günümüzde buna Boole cebiri, Boole mantığı, matematiksel mantık, simgesel mantık gibi isimler verilmektedir. Geçtiğimiz yıllarda Boole’un ilk öğretmenlik yaptığı ve Boolean cebrinin ilk temellerini attığı okuldan bir grup öğrenci Wavelength Arts şirketi ile The Binary Man adlı kısa bir belgesel çekmişlerdir. Bu belgesel George Boole’un hayat hikayesini anlatmaktadır.