Baş Ağrısına Doğal Çözümler
En sık görülen rahatsızlıklardan biri baş ağrısıdır. Kimi zaman stresten, kimi zaman uykusuzluktan kimi zaman da az su içmek gibi yaptığımız hatalı davranışlardan çoğumuz baş ağrısı sorunu yaşıyoruz. Bizi olmadık zamanlarda yakalayan baş ağrılarına tutulduğumuzda ya yataktan çıkmadan geçmesini umut ederiz ya da hemen bir ilaç almak isteriz. Basit nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen baş ağrısı, ilerleyen dönemlerde migrene dönebilir ve baş ağrısı sizin için dayanılmaz bir hal alabilir. İş hayatı, trafik stresi, hava kirliliği, sinüzit, yorgunluk ve uykusuzluk gibi birbirinden farklı pek çok sorun karşısında baş ağrısı meydana gelebilir. Baş ağrısı gün içinde birkaç saat sürebileceği gibi günlerce de devam edebilir. Uzmanlara göre baş ağrılarını doğal tedavilerle de geçirebilmek mümkün. Baş ağrısına ne iyi gelir? Baş ağrısına en iyi bitkisel çözüm nedir? Bu sorulara verilebilecek en iyi cevaplar ise şu şekildedir;
Fesleğen Yağı
Pizza ve makarnaların üzerinde görmeye alışkın olduğumuz fesleğen hem çok lezzetli hem de çok güzel kokan bir bitkidir. Baş ağrısı için doğal tedavi yöntemlerini tercih eden kişiler de fesleğenden üretilen yağı doğal bir tedavi yöntemi olarak kullanmaktadır. Bu yağ kas gevşetici olarak çok işe yaradığı için baş ağrılarına ve güçsüz kaslara da çok iyi gelmektedir.
Lavanta Yağı
Lavanta güzel kokmakla kalmıyor ayrıca baş ağrıları ve migren ağrıları içinde etkili bir doğal tedavi yöntemi olarak ağrılarımızı azaltıyor. Kaynamış 2 ya da 3 bardak suya 2 ya da 4 damla lavanta yağı ekleyip buharını koklamak doğal bir baş ağrısı tedavisi sağlıyor. Ancak lavanta yağını ağız yolundan almamalısınız.
Zencefil
Mutfağın olmazsa olmazları arasında yer alan ve pek çok sağlık sorunu karşısında etkili sonuçlar veren zencefil, çay şeklinde tüketildiğinde baş ağrısının dinmesini sağlar. Baş ağrısı tedavisinde günde 3 bardak zencefil çayının yeterli olduğu belirtilmektedir. Zencefil çayını tatlandırmak adına bal ekliyorsanız suyun kaynar olmamasına dikkat ediniz. Kaynar suya bal eklenmesi durumunda balın toksin özelliği ortaya çıkar.
Kedi Otu
Uyku düzenleyici ve sakinleştirici özelliği bulunan kedi otu, bitkisel baş ağrısı tedavisinde tercih edilen bitkilerden biridir. Bilimsel olarak henüz kesin bir veri olmamakla birlikte bu konudaki araştırmalara devam edilmektedir. Kedi otunu tablet, ekstrat veya çay olarak tüketebileceğiniz gibi köklerinden de faydalanabilirsiniz. Kedi otu kullanımı 4-6 haftayla sınırlandırılmalıdır. Ayrıca bazı kişilerde mide bulantısı, yorgunluk ve baş ağrısı gibi komplikasyonlar görülebilir. Bu tip yan etkiler kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Herhangi bir olumsuzlukla veya alerjik reaksiyonla karşılaşmanız durumunda kedi otu kullanımını bırakmanız önerilir.
Nane Çayı
Bu bitki çayı kurutulmuş nane yapraklarından hazırlanmaktadır. Bir avuç kuru nane yapraklarının üzerine 1 litre kaynar su koyun. Çayı kaynatmaya gerek yoktur. 15-20 dakika demlenmeye bırakmanız yeterli olacaktır. Ardından süzüp gün içinde porsiyon şeklinde tüketebilirsiniz.
Meyan Kökü
Meyan kökü çayı, sinüs iltihaplarını kurutarak sinüzitten kaynaklı baş ağrısının giderilmesinde oldukça etkilidir. Okaliptüs çayı da sinüzitten kaynaklı baş ağrısını gidermekte bir alternatiftir.
Papatya Çayı
Papatya çayı, tansiyon kaynaklı baş ağrılarında etkilidir. Günde 3 bardak tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Biberiye Çayı
1 su bardağı kaynar suda 1 tatlı kaşığı biberiye 4 dakika boyunca kaynatılır. Süzülüp ılık olarak içilir. Kesinlikle tatlandırılmamalıdır. İlk hafta her gün 3 kere taze hazırlanıp içilir. 2. haftadan sonra günde 2 bardak taze hazırlanıp içilmelidir. 1 ay boyunca devam edilmeli hastalığın devam etmesi durumunda küre aynı şekilde devam edilmelidir. Düzenli tüketildiğinde migreni tamamen iyileştirebilmektedir.
Bergamot Çayı
Bergamot çayını bitkinin kurutulmuş veya taze yapraklarından hazırlayabilirsiniz. 2 tepeleme bergamot yaprağını henüz kaynamamış su ile birlikte 5-10 dakika demlemeye bırakın. Çayı taze yapraklardan demlediğiniz halde bardağın 1/4 kısmına kadar bergamot yaprağı, geri kalanına kaynar su koyun. Çayı günde bir kere içmeniz yeterli olacaktır. İsteğe bağlı olarak çayı tatlandırmak için içine bal ve limon suyu ekleyebilirsiniz. Bir hafta bergamot çayını tükettikten sonra 10 gün ara vermelisiniz. Fazla doz sağlıklı bir bireye bile zarar verebilir.
Veba Otu
Gerilim tipi baş ağrılarında en çok tercih edilen bitkilerden biri olan veba otu, aynı zamanda migren ataklarını da hafifletmektedir. Veba otunun standardize edilmiş ekstraktının alınması önerilir. Ancak karaciğer hastalarının, hamilelerin ve emziren annelerin veba otu kullanımından kaçınmaları önerilmektedir. Özellikle migren tedavisinde veba otundan yararlanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalı ve sizin için uygun olup olmadığını öğrenmelisiniz. Doktorunuzun önerdiği kullanım şekli ve dozaja uygun olarak veba otunun etkilerinden faydalanabilirsiniz.
Gümüş Düğme Otu
Gümüş düğme bitkisi pek çok kişi tarafından bilinmese de bitkisel baş ağrısı tedavisi denilince akla ilk gelen bitkilerdendir. Gümüş düğme bitkisi çok eski yıllardan beri baş ağrısı tedavisinde geleneksel olarak kullanılır. Migren tedavisinde oldukça etkili olan gümüş düğme bitkisinin standardize edilmiş özü ayrıca tablet olarak da satılmaktadır. Gümüş düğme kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri kullanım şekli ve miktarıdır. Gümüş düğme özünü çaya, suya veya meyve suyuna damlatarak tüketebilirsiniz. Ancak gümüş düğme özünün hiçbir şeyle karıştırmadan doğrudan kullanılması durumunda ağızda yaralara neden olabileceği gibi dil ve dudaklarda şişliklere yol açabilir. Ayrıca kan inceltici özelliği bulunan gümüş düğme, kesinlikle pıhtı önleyici ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır. Bu nedenle gümüş düğme özünü kullanmadan önce ürün üzerinde yazan kullanma şeklini iyice okumanızı tavsiye ederiz.
SU
Yaşam kaynağımız olan su, kan dolaşımını kolaylaştırmaktadır ve vücuda gerekli olan elektrolit ile minerallerin dengesini sağlamaktadır. Baş ağrılarında koruyucu etki yaptığı için günde en az 2 litre su tüketmek oldukça önem taşımaktadır. Alkol, kafein ve şeker tüketimini de azaltmak kan dolaşımını rahatlatarak ağrı yapıcı maddeleri uzaklaştırmaktadır.
Alkali su nedir konusuyla ilgili ayrıntılar için lütfen tıklayınız.