Özgeçmişler (CV) iş arama ve işe alım süreçlerinin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. İş bulmak için atılacak ilk adım olan özgeçmiş, belli kriterlere uyarak yazıldığında iş arama sürecini ve hedefe ulaşmayı kolaylaştırmaktadır.
Yazımız sonunda cv örneği boş olarak excel formatında vardır, indirebilirsiniz.
CV Nasıl Hazırlanır?
İş başvurularında CV’nizi nasıl hazırladığınız, nasıl sunduğunuz işverenler ve İK’cılar tarafından önemsenen konuların ilk sırasında yer almaktadır. İçerik bakımından tatmin edici bilgilerle karşılaşmak isteyen uzmanlar, karşılaştıkları farklı CV’lerin içerisinde yazı fontuna dahi dikkat etmektedir. Özgeçmişinizi başarı sıralamalarınızdan daha çok, reklamınızı yapan bir belge olarak görmeniz gerekmektedir. CV’nizin içeriği, isim soy isim, iletişim bilgileriniz, eğitiminiz, iş tecrübeleriniz ve referanslarınız gibi konuların özetlerini oluşturmaktadır. Herhangi bir iş başvurusunda bulunmadan önce kendinizi iyi bir şekilde tanıtmanız için mutlaka doğru bir CV hazırlamanız gereklidir. Özgeçmişiniz doğru, kısa, anlaşılır ve açık olmalıdır. Özgeçmiş yazarken eğitim, deneyim ve yetenekler kısmında hedefe yönelik doğru ifadelerin yer alması ve iyi bir gramer kullanılması sizi diğer tüm CV ‘lerden daha öncelikli hale getirmektedir.
CV Uzunluğu Nasıl Olmalıdır?
Özgeçmişinizi hazırlarken gereksiz bilgilere asla yer vermemelisiniz, özgeçmişim ne kadar uzun olursa o kadar iyi düşüncesi kesinlikle yanlış bir düşüncedir. Özgeçmişinizin kısa ve öz olması her zaman iş veren ile iyi bir iletişimin anahtarı olmaktadır. İşvereninizin sadece istediği bilgilere yer vermelisiniz. Örneğin bir otelde iş arıyorsanız daha önce çalıştığınız farklı alanlardaki işleri CV’nize eklememelisiniz.
CV’ye Fotoğraf Eklemek
CV’nize ekleyeceğiniz fotoğraf mutlaka vesikalık olmalıdır. İnsan kaynakları departmanlarındaki görevli kişiler arasında yapılan araştırmaya göre son yıllarda CV’lere konulan fotoğraflar oldukça komik bir hâl almış. Kimi eski bir albümündeki resmini, kimisi sosyal medya hesaplarındaki profil resimlerini, kimisi de bilgisayar kamerasından çekildiği fotoğrafı eklemiş. Bunlar şansınızı son derece düşüren hatta yok eden bazı örneklerdir. CV’nize ekleyeceğiniz vesikalık fotoğrafınızın güncel olması da bir o kadar önemlidir.
CV’nizde Yer Alması Gereken Bilgiler
- Kişisel Bilgiler
- İsim – soy isim, adres bilgileriniz, e-mail adresiniz, telefon numaranız
- Doğum Tarihiniz
- Medeni Durumunuz
- Uyruğunuz
- Eğitiminiz (İlkokul, Lise, Üniversite gibi)
- İş tecrübeleriniz
- Yabancı dil ve bilgisayar bilgileriniz
- Askerlik durumunuz
- Katıldığınız eğitim ve seminerlerle ilgili bilgiler
- Hobileriniz
- Referans bilgileri
CV Hazırlanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Profesyonellik
Profesyonelce hazırlanmış bir özgeçmiş, sizin için önemli bir referanstır. Özgeçmişinizi hazırlarken, yazım kurallarına uymaya, şirket ismini veya yetkili kişinin ismini biliyorsanız yanlış yazmamaya, resmi dil kullanmaya ve yazılan ifadelerin hakkınızda bilgi verici olmasına özen göstermelisiniz.
Kişisellik
Özgeçmişiniz kendi tanıtımınızı yaptığınız önemli bir araçtır. Dolayısıyla, özgeçmişinizde yer alacak bilgiler yetkinliklerinizi tanımlayabilir olmalıdır. Gittiğiniz yere bir çalışan olarak ne gibi katkılar sağlarsınız? Güçlü yönleriniz nelerdir? Bu gibi sorulara cevap verecek nitelikte bir özgeçmişin sizi tam olarak yansıtacaktır.
Ön Yazı
Özgeçmiş İnsan Kaynakları Departmanı tarafından ilk incelenen başvuru aracıdır. Özgeçmişe eklenmiş bir ön yazı sizin kendinizi en iyi şekilde ifade etme ve kendinizle ilgili en iyi izlenimi bırakabilme aracı olduğu için hazırladığınız ön yazının önemini iyi kavramış ve üzerinde düşünmüş olmanızın büyük faydası vardır. Dolayısıyla etkili bir ön yazı kendinizle ilgili karşı tarafa iyi bir etki bırakır. Ön yazınızı hazırlarken, hangi pozisyona başvurduğunuzu hatta ilanın referans numarası varsa bunu belirtmek önemlidir.
Ön yazı hazırlarken dikkat edilmesi gerekilen noktalar:
- Neden bu pozisyona başvuruyorum ve hedeflerim neler?
- Bu şirketle neden ilgileniyorum?
- Teknik ve kişisel yetkinliklerim neler?
- Şirket beni hangi özelliklerimden dolayı seçmeli?
CV ÖRNEKLERİ