Bisiklet tamir işi kurma işine bir bakmadan evvel ülkemizdeki bisiklet satışı hakkında kısa bir bilgilendirme vermek istiyoruz. Son aylarda özellikle pandemi sürecinde, Türkiye’de bisiklet satışı rekor düzeye ulaştı.
Daha önceleri çocukların karne hediyesi ve gençlerin eğlence aracı olarak kullandıkları bisiklet, son birkaç ayda özellikle işe ulaşım aracı olarak da kullanılmaya başlandı. Covid–19 salgınının güçlendiği bu dönemde, toplu taşıma araçlarını kullanmak istemeyenler bisiklete yöneldi ve bir aileden 3 bisiklet satın alanlar bile mevcut. Sadece bisiklet değil, yanında aparatları da satın alınıyor.
Bisiklet fiyatları marka, model ve özelliklerine değişiyor. Piyasada 700–800 TL. ye de bisiklet bulabilirsiniz, 4 Bin TL. ye de. Bazı bisikletlerin fiyatları, özellikleri nedeniyle 40 ile 50 Bin TL. arasında da değişebiliyor. Özellikle sahil kesiminde oturanlardan ve kadınlardan bisiklete yoğun talep var.
Bu arada bisiklet satın alacaksanız, bisiklet ve aparatlarını satan bayilerden almalısınız çünkü kamp ve spor malzemeleri satan yerlerde piyasa fiyatının 2–3 katı gibi fiyatlarda satılıyor.
Bisiklet Tamir İşi Nasıl Yapılır?
Bisiklet kullanımı aslında tüm dünyada en popüler spor olarak biliniyor. Hem eğlence hem de spor amaçlı kullanılan bisiklet, artık ulaşımda da dünyanın gözdesi durumunda. Sürekli kullanımda olan bisikletler bozulabiliyor ve çoğu insan bisiklet tamirinde usta olmadığı için, bisiklet tamir dükkânlarının yolunu tutuyor. Tamir dükkânları, sürüş yetenekleri bozulan ya da bir sebepten hasar gören bisikletleri tamir edip, yenilemektedir.
Bisiklet tamir dükkânı açmak istiyorsanız, öncelikle tamir konusunda bilgili olmanız gerekir. Bu işe uygun musunuz? Bunu da belirlemeniz gerekir. Bir işe başlamak, devlete kayıt olmaktan çok daha fazlasıdır ve iyi bir plan-program gerektirir.
İşletmenizi Planlayın
Bir işin mükemmel olmasını istiyorsanız, detaylı ve iyi bir planlama yapmanız önemlidir. Girişimci olarak başarı için açık bir plan şarttır. İşletmenizin özelliklerini belirlemenize yardımcı olur. Dikkate alınması gereken birkaç önemli konu;
- l Başlangıç ve devam eden maliyetler nelerdir?
- l Hedef pazarınız kim?
- l Müşterilerden ne kadar ücret alabilirsiniz?
- l İşletmenize ne isim vereceksiniz?
- Bisiklet Tamir İşi Açmanın Maliyeti Nedir?
- Bisiklet tamir işi açmakla ilgili başlangıç giderleri oldukça düşüktür. Ancak muhtemelen aşağıdaki temel öğelere ihtiyacınız olacaktır.
- Temel aletler- Açık anahtarlar, altıgen anahtarlar, tornavidalar, cırcır seti, tel kesiciler, ayarlanabilir pense,
- Özel Aletler- Lastik kaşıkları, zincir kırıcı, lastik pompası ve basınç göstergesi, jant teli anahtarı, krank kasnağı,
- Çalışma standı,
- Kamyon sehpası- Tekerlekler için
Bisikletlerin onarımı da bir çalışma alanı ve yedek parçalar gerektirir. Önceden mahalle aralarında, evlerinin kapısının önünde çalışan bisiklet tamircileri artık küçük de olsa bir dükkân açmak zorunda. Çünkü dükkân kiralamak maliyeti artırsa da artık büyük gereklilik. Bisikletlerin onarımında kullanılan yedek parçaların maliyetini zaten tamir bittiğinde bisikletin sahibinden alabiliyorsunuz. İş bitiminde faturaya dâhil de edebilirsiniz ya da yedek parça alımı yapmak için depozito talep edebilirsiniz.
Bisiklet tamir işi kurmadan önce ilk yapmanız gereken, en ideal dükkânı bulmak olmalıdır. Bunun için bisiklet satışının ve kullanımının yoğun olduğu bir yer seçmelisiniz. Satış yerine yakınlık, insanların ihtiyaç halinde sizi hatırlayıp gelmelerini sağlayacaktır.
Dükkân kirası her ay düzenli maliyetlerden olacaktır ki yüksek kira talep eden yerlerden uzak durmanız yararınıza olacaktır. Ayrıca tamir için gerekli tüm araç ve gereçleri almanız gerekir. Toptan alım yaparsanız, bu ürünler size daha az maliyet sağlayacaktır. Aldığınız tamir için gerekli ürünlerin ve yedek parçaların kalitesinden emin olmanız da gerekir. Kalitesiz ürünler, bisikletlerin sürekli bozulmasına ve belki de kazaya neden olacağından, müşteri memnuniyetsizliğine neden olmaktadır.
Dükkânda sizin haricinizde çalışanlarınız olacaksa, bu işi yapan iyi ustaları bulun. Bir bisiklet tamir işi yapmanın size maliyeti dükkân kirası, çalışanların ücretleri ve SGK primleri, tamir işinde kullanacağınız ekipmanlar ve dükkânın iç dizaynı olacaktır. Bu da dükkânın büyüklüğüne göre değişir. Ayrıca bisiklet için gereken başka ürünleri satarak da ek kazanç elde edebilirsiniz.
Hedef Müşteri
Bir bisiklet tamir işletmesinin ideal müşterisi, kendi bisikletini tamir etmeyi bilmeyen, bilse bile zaman ve emek harcamak istemeyen hevesli bir bisikletçidir. Böyle bir müşteri, bisikletini ya da bisikletlerini çok fazla kullandıkları için büyük olasılıkla, onarım ve bakıma ihtiyaç duyacaklardır.
Bisiklet tamir dükkânlarında onarım ücretleri, bisiklet satışı yapan ayrıca kendi tamir dükkânları bulunan mağazalara oranla daha ucuzdur. Birçok bisiklet mağazası, bisikletin ayarlarını yapmak için ücret talep edebilir ve ek onarımlar için de daha fazla ücret talep edebilir. Bu yüzden insanlar bisiklet tamirinde sizi tercih edecektir.
Müşterilerden Ne Kadar Ücret Alabilirsiniz?
Bisikletlerin tamir ve bakım ücretleri verilen hizmete göre farklılık göstermektedir. Birçok bisiklet tamir şirketi, belli bir ücret karşılığında temel ayarları yapar ya da daha geniş onarımlar yapabilir. Bir ayarlamaya dâhil olanların ötesine geçen onarımlarda, genelde ihtiyaç duyulan parçalara ve emeğe göre fiyatlandırılır.
İç lastik değişimi, iç lastik tamiri ve patlak lastik tamiri 10 TL. ye yapılırken en yüksek ücret bisiklet montajı elektronik olan 200 TL. ye mal olmaktadır. Bisiklet genel bakım ücretleri 100 TL. iken detaylı bakım ücretleri de 180 TL. civarında bir ücret talep edebilirsiniz.
Bir saatlik bir bisiklet tamiri ya da bakımından 100 TL. aldığınızı ve günde 7 bisiklet tamir ettiğinizi düşünürsek, bir ayda 26 gün çalışsanız ayda 18,200 TL. gibi bir ücret elinize geçer. Yedek parça satışı yaptığınızda da karınız artacaktır.
Ayrıca satışı artırmanın bir yolu da, eski bisikletleri satın alıp, tamir ederek satmaktır. Yeni bisikletleri satın almaya gücü yetmeyenler, bu bisikletleri daha ilgiyle satın alacaklardır.
İşletmenize Vereceğiniz İsim
Her işletme için doğru ismi seçmek çok önemlidir. Akılda kalıcı bir isim olmalı, bir web alanı olarak kullanılabilir olması da gereklidir. İnsanlar, işletmenizi isminizle arayacağı için zor hatırlanan isim tercih edilmemelidir. Alan adınızı kayıt ettirmeli, profesyonel bir e posta oluşturmalı ve faaliyetlerinizi tanıtan bir web sitesi oluşturmalısınız.
Tüzel Kişilik Oluşturma
Tüm işletmeler için en uygun iş kurma şekli limited şirket olarak kurulmak olmalıdır. Limited şirketler, bisiklet tamir işiniz dava edildiği zaman, şahsen sorumlu olmanızı engelleyecek ve kişisel mal varlıklarınız koruma altında olacaktır.
Vergiler İçin Kayıt Olma
Her işletmede olduğu gibi siz de yapacağınız bisiklet tamir işi şirketinizde vergi yükümlüsü olacağınızdan dolayı, dükkânınızı açacağınız yerin bağlı bulunduğu vergi dairesine giderek işlemlerinizi yaptırmak zorundasınız.
Banka Hesabı ve Kredi Kartı
İşletmeye ait borçlardan kişisel hesabınız adında sorumlu olmak istemiyorsanız, uygun göreceğiniz, size ve işletmenize avantajlar sağlayabilecek olan bir bankada, işletme adına hesap açmanız ve kredi kartı kullanmanız gereklidir. Böylece kişisel varlıklarınız güvence altına alınacak ve hesaplarınız birbirine karışmayacaktır.
Hem ödemelerinizi hem de çalışanların maaşlarını bu hesap üzerinden daha rahat ödeyebilirsiniz. Otomatik talimat verdiğinizde de her ay düzenli ödediğiniz faturalarınızı düşünmek zorunda kalmazsınız. Ancak yine de kontrol etmelisiniz. Ayrıca bu kart ödemelerini düzenli yaptığınızda, acil durumlarda bankanızdan kredi çekmek istediğinizde olumlu bir şekilde size yansıyacaktır.
Muhasebeci Tutma
İşletmenizi iyi bir şekilde yönetebilirsiniz ancak muhasebe kayıtlarını tutmak ayrı bir uzmanlık gerektirir. Böyle işlerden anlamıyorsanız yapmanız gereken en iyi şey bir muhasebecinin uzmanlık yardımını almaktır. Vergilendirme döneminde daha huzurlu olacaksınız çünkü bir de bu işle uğraşmak zorunda kalmayacaksınız. Size yakın muhasebecilerle görüşün ve biri ile çalışmak üzere anlaşın.
Gerekli İzinleri Almak
İşletmenizi faaliyete geçirmek için sadece vergi dairesi kaydı yetmiyor. İlgili yerlere de kayıt olmanız gerekli. İşyeri açma ruhsatını da bağlı bulunduğunuz belediye kanalıyla alacaksınız. Her belediyenin farklı prosedürleri olduğundan, dükkânınızı açmadan evvel, belediyeye gidip hangi evrakların istendiğini öğrenmeniz gerekir. Gerekli izinler alınmadığı takdirde, ceza ödeyebilirsiniz hatta dükkânınız kapatılma durumu ile karşı karşıya kalır.
Genelde İstenen Belgeler
l İkametgâh belgesi ve nüfus cüzden fotokopisi
l 2 adet fotoğraf ( LTD olarak kurulacaksa gerekli değil)
l Adli sicil kaydı (E-Devlet üzerinden alabilirsiniz.
l SGK’ ya kayıt olduğunuza dair belge
l Vergi levhası ( İlk kaydınızı vergi dairesine yaptırmalısınız)
l Tapu ve yapı kullanma izin belgesi fotokopisi
l İşletici kimlik bildirme belgesi fotokopisi ( Form–1)
l Ticaret sicil gazetesi fotokopileri ( Şahıs işletmesi ise gerekli değil)
l Kayıtlı olduğunuz oda belgesi ve Oda sicil tasdikname fotokopisi
l İşyeri kiralık ise, mülk sahibi ile yapılacak kira sözleşmesinin aslı ya da noter tasdikli sureti
l Mülk size ait ise tapu örneği
l Yetkili kişinin çizip, kaşeleyip imzaladığı işyeri krokisi
l Bağlı bulunduğunuz yer itfaiyesinden alınacak uygunluk raporu
l İşyeri 60 m² ve üstü ise güvenlik kameraları ve sürekli kayıt yapan kayıt sistemi bulunmalıdır.
l ASAT işyeri açma ruhsatı görüş belgesi ( işyerinde tuvalet mevcut ise)
İşletmenizi kurduktan sonra yapmanız gereken en önemli şeylerden biri, kendinizi çevreye tanıtmaktır. Bulunduğunuz bölgede bisikletle ilgili etkinlikler yapılıyorsa onlara katılın. Bisiklet toplulukları varsa onlarla bağlantı kurun. Bir web sitesi açın ve hizmetlerinizi tanıtın. Sizi internet üzerinden daha kolay bulabilmeleri için Google’ye kayıt olun ve kolay bulunabilir olduğunuzdan emin olun.
Gerekli prosedürleri uygulayıp işinizi kurduğunuzda ve müşteriler size gelmeye başladığında iyi kazanç elde ettiğinizi göreceksiniz. Özellikle bu zamanlarda bisikletle ilgili bir iş yapmak, en karlı iş fikirleri arasındadır.