Senet Nedir? Nasıl Doldurulur?
İnsanlar bir şeyler satın aldığında nakit ya da kredi kartı kullanarak ödeme yaparlar. Ancak bazen bireylerin nakit veya kredi kartı kullanarak ödeme yapabilirler. Kredi notları düşük olabilir ve yeterli nakde sahip olamayabilirler. Bu durumda bireyler için son seçenek senet doldurmaktır. Ancak senet nedir nasıl doldurulur gibi bireylerin kafasını kurcalayan pek çok sorular olmaktadır. Örneğin bir birey çocuğunu ücretli bir okula göndermek istiyor. Fakat yeterli nakde sahip değil,ve kredi kartını da kullanamıyor, bu durumda bireyler senet doldurarak taraflar arasında bir anlaşma sağlanıyor. Senet sayesinde özel okul sahibi parasını alabiliyor.
Birey de ücretli okulun parasını bir anda vermeyerek iki tarafta da bir anlaşma ve memnuniyet sağlanıyor. Her senedin üzerinde kesinlikle mutabık kişinin adı ve soyadı yazmaktadır. Ayrıca her senet bir vadeye sahiptir.Örneğin herhangi bir senedin vadesi 1 yıl ise bu durumda senet sahibi kişi en geç 365 gün içerisinde ödemeyi yapmalıdır. Aksi takdirde senet alınan kişi size dava açabilir, bunun sonucunda hem ana borcunuz hem de tazminat borcunuz birleştiğinde çok daha ağır faturalar ortaya çıkmaktadır. Senetlerin ücreti ödenmediğinde Senet veren kişi senet sahibini hapse bile atabilir. Bu nedenle senet imzalarken ve senet alırken çok dikkatli olunmalıdır. Ve senet nasıl doldurulur iyi bilinmesi gerekir. Eğer senet doldurmayı bilmiyorsanız bu yazımızda sizlere aklınızda hiçbir soru işareti kalmayacak şekilde senet doldurmayı öğreteceğiz.Keyifli Okumalar.
Senet Tam Olarak Nedir?
Senet bir borç durumunda iki kişi arasında imzalanan borç sözleşmesidir. Senetler kıymetli evraklardan sayılmaktadır. Senet imzalayan kişilerin belli adları vardır.Borçlu kişiye “muhatap” alacaklı kişiye ise “lehtar” denmektedir. Senet oldukça kıymetli bir evrak olduğundan kendi içinde belli bir düzeni vardır. Oldukça karmaşık olan senet işlemlerinde yapılacak en ufak bir hata da senet geçersiz sayılabileceği için insanlar senet nasıl doldurulur tam anlamıyla öğrenmek istiyorlar.
Senet Özellikleri
Senet kıymetli bir evrak olduğundan, bir çok özelliği de beraberinde getirmektedir. Bu özelliklerden en önemlisi de lehtar yani alacak hakkıdır. Alacak hakkı, muhatabın lehtara karşı olan sorumluluğu anlamına gelmektedir. Bu sorumluluklar sadece ülkemiz için değil ayrıca tüm dünya ülkelerindeki senetler de de geçerlidir. Senet imzalamak için belli şartlar vardır. Bu şartlardan ilki, ortada bir borç olması diğeri de bu borcun muhatapları yani alacaklı ve borçlu olması gerekir. Senetlerde en önemli unsurlardan biri de imzalardır. Senet üzerine atılan her imza kişinin sorumluluğu üzerindedir. Ayrıca kefil kişi de senetteki tüm sorumluluğu üstüne almaktadır.Bu nedenle senet imzalamak çok dikkat isteyen bir iştir.
Senet Nasıl Doldurulur ?
Senet doldurmanın çok önemli bir iş olduğunu ve dikkat edilmesi gerektiğini söylemiştik.Bu yüzden senet nasıl doldurulur detaylı olarak açıklayacağız.
1- Ödeme Günü
Ödeme günü alınan borcun ödeneceği gün anlamına gelir.Bu bölümde belirtilen tarihte mutlaka borcun ödenmesi gerekmektedir. Ödeme günü bölümünün mutlaka doldurulması gerekiyor,aksi takdirde taraflar arasında anlaşmazlıklar yaşanabiliyor.
2- Türk Lirası Bölümü
Senet borç tutarının yazıldığı bölümdür. Bu bölüme aldığınız borcu yazmalısınız. Yazacağınız borcun Türk Lirası cinsinden olması gerekmektedir. Ayrca yazmış olduğunuz borç tutarının sağına ve soluna kare veya tire atmalısınız, böylece borç miktarı ileri de değiştirilemez.
3- Kuruş Bölümü
Alacağınız borcun küsüratı varsa örneğin 5.000.75 TL gibi kuruş bölümünü de buraya yazmanız gerekiyor. Genelde boş bırakılsa da eğer küsürat varsa mutlaka giriniz.
4- NO Bölümü
Eğer borç verdiğiniz kişiye birden fazla senet veriyorsanız, no bölümüne kaç senet yazdığınızı ekleyeceksiniz. Örneğin A kişisine 5 senet verdiyseniz NO bölümüne 5 yazmanız gerekmektedir.
5- Vade Bölümü
Ödeme tarihinin aynısını buraya yazacaksınız , ayrıca borç kaç ayda denecekse ay sayısını da buraya giriniz.
6- Alacaklı
Senette alacaklı kişinin yazıldığı bölümdür. Burada alacaklı kişinin adı soyadı eğer şirketse şirket bilgileri yazılır.
7- Borç Ve Alacak Miktarı
Bu bölüme borcun miktarı yazı ile yazılır. Örneğin Beş Bin Türk Lirası gibi,bu bölümün yazı ile yazılması sayesinde
borç miktarı değiştirilemez.
8- Kuruş
Senette kuruş bölümüne yazılan rakamın yazı olarak yazılmasıdır. Örneğin yirmi gibi
9-Borç Nedeni :
Borcun verilme,alınma nedeninin belirtildiği bölümdür. Borç Nedeni bölümünü doldurmak önemlidir aksi takdirde anlaşmazlıklar çıkma olasılığı yükselir. Eğer borç nakit olarak alınmışsa nakden, hizmet ve mal karşılığı alınmış ise malen ibaresi ile belirtilir.
10- Mahkeme:
Senet ile ilgili problem yaşandığında iki tarafında başvuracağı mahkemedir. Yazılacak mahkeme iki tarafın bulunduğu şehir de yazılabilir.
11- Borçlu Bilgileri : Senet üzerinde borç alan kişinin bilgileri bu kısma yazılmaktadır. Bu bilgiler AD-SOYAD ADRES TC KİMLİK NUMARASI bilgileri yer alır.
12- Tarih : Senedin imzalandığı tarih bu bölüme yazılır.
13- İmza : Borçlu ve alacaklı kişinin imzaladığı Eğer alacaklı şirket ise kaşesini bastığı bölümdür. Senedin somn aşamasında doldurulur.
14- Kefil : Borçlu Alacaklı ilişkisinde, kefil bulunması durumunda kefile ilişkin bilgiler burada verilir.
Eğer kefiliniz yoksa mutlaka bir kefil bulun, anlaşmazlık durumlarında oldukça işe yarayacaktır.
15 Kefil İmzası :
Kefil olan kişinin imza attığı yer
16- Senet Özeti :
Senetin dosyalama kolaylığı sağlayan bölümüdür. Genelde doldurulmamaktadır.
Senet Nasıl Doldurulur Örnek Senet
Videolu Senet Örneği
Aklınızda herhangi bir soru işareti kalmaması adına senet nasıl doldurulur videolu anlatım olarak izleyebilirsiniz.
Videoyu izlemek için buraya tıklayın