Kaç çeşit tansiyon vardır?
1. Hipotansiyon
2. Hipertansiyon
3. Yüksek Tansiyonu Olan Kişiye Ne Yapılmalı?
Hipotansiyon
Tansiyon düşüklüğü tansiyonun yüksekliğine göre daha az rastlanılan bir vakadır. Aniden tansiyonun düşmesi, akut kan kaybı vb. durumlar haricinde düşük tansiyon şikayetiyle neden olmuyorsa müdahale gerekmez, hastanın hafif tuz alımı artırılabilir, ani düşmelerde hasta sırtüstü yatırılıp ayaklar yukarı doğru kaldırılarak tansiyonun toparlaması sağlanabilir. . Ancak ani kan kaybı, sıvı kaybı şok gibi durumlarda süratle acil tıbbi yardım istenmesi, kanama varsa durdurulması, damar yolunun açılması gerekir.
Tansiyonu düşen bir kişiye tuzlu ayran içmesini sağlamak gibi uygulamalar yapılabilir. Hastanın tansiyon düşmesi ve buna bağlı baş dönmesi, göz kararması baygınlık gibi belirtiler varsa bu uygulama yapılabilir. En iyi tansiyon aleti ile doğru ölçümler yapılarak sürekli kontrolleri sağlanmalıdır.
Hipertansiyon
Tansiyon, kan basıncını ifade eder. Tansiyonun belirli normal değerleri vardır. Tansiyonun bu değer aralığının altında veya üstünde seyretmesi sağlığımız açısından kötü sonuçlar / zararlar doğurur. Dünya Sağlık Örgütü’nün normal tansiyon değerleri olarak belirlemiş limitleri var. Bu limitler incelendiğinde; 12-8 normal tansiyondur. Büyük 13.5, küçük 8.5 üzeri hipertansiyon olarak adlandırılır. Büyükte 12 – 13.5 aralığı , küçükte ise 8 – 8.5 aralığı pre – hipertansiyon olarak adlandırılıyor.
Hipertansiyon genellikle iki gruba ayrılmaktadır. Birinci grup; yüzde 95’inde görülen temelde altta yatan bir hastalık görülmeksizin oluşan hipertansiyon, ikinci grup ise yüzde 5’inde görülen temelde altta yatan tiroit bezi, böbrek üstü bezi, salgı bezindeki bir hastalık veya aort damarındaki darlık vb. sebeplerle oluşan seconder (ikincil) hipertansiyonlardır. Bu grupta altta yatan hastalığı tedavi ettiğimizde hipertansiyon da doğal olarak ortadan kalkmaktadır. Burada örnekte olduğu üzere yüzde 95’likte görülen primer (birincil) hipertansiyonda ise ailesel nedenler en önemli faktördür. Hipertansiyonda en önemli etken ailesel yatkınlıktır.
Hipertansiyondan bahsettiğimizde tabii ki “amansız” bir hipertansiyon durumundan bahsetmekteyiz. Orta ve ileri yaş dediğimiz 40-80 yaş aralığındaki hasta grubunun bir bölümünde; iki, üç ve hatta dört tane tansiyon ilacı vermemize rağmen sorun devam edebiliyor. Bu hastalar genellikle biraz kilolu, biraz da şeker metabolizması bozuk olan kadın hastalardır.
Yüksek Tansiyonu Olan Kişiye Ne Yapılmalı?
Herhangi bir belirtisi yoksa sadece ölçümde yükseklik saptandıysa kişinin hekime başvurması gereklidir. Önceden kullanmakta olduğu hipertansiyon ilaçları varsa ve almamışsa onlar verilebilir. Mutlaka hastanın hekimi haberdar edilmelidir.