Nüfus Cüzdanı Sureti Nedir?
Nüfus Cüzdanı Sureti bilinenin aksine sadece bir fotokopi kâğıdından ibaret değildir. Nüfus Cüzdanı Sureti, yetkili makamlar tarafından alınan ve üzerinde ilgili makamın mührü bulunan bir nüfus cüzdanı örneğidir. Fotokopi kâğıdı olarak verilir fakat üzerinde resmi bir mühür olmasıyla sıradan bir fotokopi kâğıdı özelliği taşımaz. Nüfus Cüzdanı Suretinizi aldıysanız fakat üzerinde herhangi bir onay yoksa geçersiz sayılır. Bu yüzden üzerinde mühür ve onay olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir.
Nüfus Cüzdanı Sureti Nereden Alınır?
Nüfus Cüzdanı Sureti ikamet ettiğiniz mahallede yer alan muhtarlıklardan temin edilebilir veya noterden de almak mümkündür. Nüfus Cüzdanı Sureti muhtarlıklardan 3,5 TL karşılığında alınabilmektedir.
Nüfus Cüzdanı Sureti almak için Nüfus Müdürlüğüne giden birçok vatandaş oluyor. Nüfus Cüzdanı Sureti yalnızca muhtarlıktan ve noterden alınabilmektedir. Nüfus Müdürlüğünün nüfus cüzdanı verme yetkisi bulunmamaktadır.
Oturduğunuz mahallede yer alan muhtarlıklarda sistemde yer alan nüfus bilgileriniz kâğıda aktarılıyor ve mahalle muhtarının mührü basılarak size teslim ediliyor.2018 yılında nüfus cüzdanı sureti ücreti 3,5 TL olduğu gibi muhtarlığa bağlı olarak maksimum 5 TL verilip alınabiliyor.
Muhtarlıktan almak yerine noterden almayı tercih ediyorsanız notere nüfus cüzdanı fotokopinizle gittiğiniz vakit “Aslı Gibidir” mührü basarak nüfus cüzdanı suretine çevirebiliyorlar. Ancak noterden alacağınız nüfus cüzdanı sureti için “Aslı Gibidir” mührü için ödeyeceğiniz para muhtarlıktakinden daha yüksek olacaktır.
Nüfus Cüzdanı Sureti Alabilmek İçin Gerekli Olan Evraklar
Nüfus Cüzdanı Sureti alabilmek için gittiğiniz kurum sizden bazı evraklar isteyecektir. Bu evraklar şu şekildedir:
Adet yeni çekilmiş ya da 6 ayı geçmemiş vesikalık fotoğraf
2)T.C kimlik numarasına ihtiyaç olacağı için kimlik kartınız
3)Daha önceden nüfus cüzdanı sureti alacağınıza dair muhtarlıklara ya da notere başvurmak yapmak gerekiyor.
Bu belgelere sahip olduktan sonra muhtarlıktan ya da noterden nüfus cüzdanı sureti alabilirsiniz.
Nüfus Cüzdanı Sureti İle Nüfus Kayıt Örneği Aynı Mıdır?
Nüfus Cüzdanı Sureti nüfus bilgilerinin kâğıda yansıtıldığı üzerinde mühür bulunan bir belgedir. Nüfus Cüzdanı Sureti muhtarlıklardan ve noterlerden alınır. Nüfus Kayıt Örneğinde de kişinin nüfus ve adres bilgileri yer almakta fakat doğum ve ölüm gibi durumlarda güncel hale gelmesi gerekmektedir. Ayrıca nüfus kayıt örneği kaymakamlık ve nüfus müdürlüklerinden temin edilir. Ancak yeni e-devlet uygulaması sayesinde artık e-devlet üzerinden de nüfus kayıt örneği alınabiliyor.
Nüfus Kayıt Örneği Nedir?
Nüfus Kayıt Örneği, ailede bulunan bütün bireylerin doğum yeri ve doğum tarihi de dahil olmak üzere ikamet ettiği adres bilgilerinin yer aldığı bir belgedir. Aynı zamanda kadının evlenmeden önceki soyadı ve çifte vatandaş ya da yabancı uyruklu ise bu bilgiler de yer almaktadır.
Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği Nedir?
Nüfus Kayıt Örneği ile Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği aslında aynı bilgileri içermektedir ve arasında bir fark yoktur. Vukuatlı denmesinin sebebi ise kişinin önceden başından geçmiş olan evlilik, doğum, ölüm gibi olaylarında içinde yer almasıdır.
Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği İsteyen Yerler Hangi Kurumlardır?
Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği genel olarak iş başvuruları, burs başvuruları, vize başvuruları, emeklilik ve miras işlerinde istenen belgeler arasındadır. Bunların haricinde bu belgenin istenildiği kurumlar şunlardır:
-Dış Temsilcilikler ve Bakanlıklar
-Adli makamlar
-Askere alınma işlemleri için Milli Savunma Bakanlığı
-Evlilik işlemleri için başvurulan yerler
-Ölüm işlemleri için resmi sağlık kuruluşları
-Vekil tayinliği için kişinin birinci dereceden akrabaları.
E-Devlet Üzerinden Nüfus Kayıt Örneği Nasıl Alınır?
Nüfus Kayıt Örneği kaymakamlık ve nüfus müdürlüklerinden alınabileceği gibi e-devletten e-devlet şifresi ile sisteme girip alınabilmektedir. Bunun için e-devlet şifresi şart olduğu için önceden e-devlet şifresi almadıysanız adresinize en yakın PTT şubesinden başvuruda bulunup şifrenizi alabilirsiniz. Nüfus Kayıt Örneğinin e-devlet sisteminden nasıl alınacağını adım adım anlatacağız.
1)Sistemde Nüfus Kayıt Örneği Sayfasına Giriş
İnternetinizden e-devlet sayfasına tıkladığınızda kimliğinizi doğrulamanız istenecek. ”Kimliğimi Şimdi Doğrula” yerine tıkladığınızda T.C kimlik numaranız ile şifrenizin talep edildiği bir sayfa göreceksiniz. Bu sayfada gerekli bilgileri yazarak sisteme giriş yapabilirsiniz.
2)Bilgilendirme Formu Alanı
Sisteme giriş yaptıktan sonra karşınıza Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenmiş bir bilgilendirme formu çıkacak. Bilgilendirme formunda yer alan hususlar şöyledir:
-E-devlet sisteminden yalnızca 1 adet nüfus kayıt örneği alma izniniz vardır.
-Sistem tarafından “bu belgeyi ne için kullanacaksınız?” sorusu
-Sistem üzerinden alacağınız nüfus kayıt örneği e-imzalı olmaktadır.
-Nüfus Kayıt Örneğinde yer alan bilgileri tekrar kontrol etmeniz ve herhangi bir yanlışlık saptarsanız bağlı bulunduğunuz nüfus müdürlüğüne başvurmanız isteniyor.
Bu bilgilendirme formunu okuduktan sonra “yukarıdaki bilgilendirme yazısını okudum” yazısına onay vermeniz gerekiyor. Daha sonra “devam et” yerine tıklayarak işleminizin diğer aşamasına geçebilirsiniz.
3)Sorgulama Formu Alanı
Sorgulama formunda size yöneltilecek sorulara vereceğiniz cevaplar ile Nüfus Kayıt Örneği belgenizin çıktısı verilecek. İlk sekmede “nüfus kayıt örneği tipi” seçeneğini işaretleyin. Sonrasında “eski eşi listele” ve “vukuatlı belge” seçeneklerini istiyorsanız evet istiyorsanız da hayır olarak işaretleyebilirsiniz.
En son bölümde “belgenin neden verileceği” seçeneğinde yer alan “kuruma ibraz, kurum talebi, kişi talebi” cevaplarından hangisi size uygunsa onu işaretleyin. Sayfanın altında “devam et” olarak ilerlerseniz yaptığınız işlemler sonucunda size e-imzalı elektronik Nüfus Kayıt Örneği çıktısı verilecek.