ESP ESC Nedir ?

Günümüzde otomobil satın almak isteyen bireylerin otomobillerde aradığı özelliklerin başında hiç kuşkusuz güvenlik donanımları geliyor. Bu sebeple otomobil üreticileri de otomobillerini daha güvenli hale getirebilmek ve müşterilerine daha güvenli bir otomobil üretebilmek için bu alanda büyük yatırımlar yapıyor. Bu alanda gerçekleşen en büyük gelişmelerden birisi de hiç kuşkusuz ESP. 2014’ten bu yana Avrupa da satılan araçlarda bulunması zorunlu olan ESP nedir?

ESP Nedir?

ESP ya da daha az bilinen adıyla ESC, Electronic Stability Programme/Kontrolü sözcülerinin baş harflerinin bir araya gelerek oluşturduğu bir kısaltmadır. Elektronik Denge Kontrolü anlamına gelmektedir. Emniyet kemerleri veya hava yastıkları kadar önemli olan Esp’de oldukça önemlidir. Hava yastıkları ve emniyet kemerleri sizi kaza anında koruyabilirken Esp sistemi ise
kazanın meydana gelmesini engeller.

Bu sistemin işe yaradığı bilimsel olarak ispatlanmıştır. İngiltere’de yapılan araştırmalarda Esp teknolojisiyle donatılmış araçların ölümcül bir kaza ile karşılaşma risklerinin Esp teknolojisi bulunmayan araçlara göre %25 daha düşük olduğu belirlenmiştir. Ayrıca kötü hava koşullarında da Esp sistemine sahip olan araçların kaza yapma risklerinin Esp teknolojisi bulunmayan araçlara göre % 32 daha düşük olduğu saptandı.

Esp Esc Nasıl Çalışır?

Esp ve Esc sistemi olarak bilinen bu teknolojik sistemler her marka için farklı bir ad ile adlandırılabiliyorlar. Örneğin,VSC VSA DSC DSTC PSM, gibi çeşitli marka araçlara bu isimlerde verilebiliyor.Verilen isimler farklı da olsa hepsi ESP ESC sisitemini ifade ediyor.

Peki ESP nasıl çalışır? Esp ABS sistemi ( Anti blokaj fren sistemi ) ve TCS (Çekiş Kontrol Sistemi ) ile birlikte çalışır. Bu iki sistem en basit haliye yavaşlama anında ABS hızlanma anında da TCS sistemi ile aracın boylamsal dinamiklerini kontrol etmektedir. Esp güvenliğe ekstra bir boyut daha ekleyerek aracın ani yatay hareketlerine müdahale eder. Bu sayede araçlar aniden sağa ve sola savrulup kaza yapma riskleri bulunmaz.

Yoldaki ölümcül kazaların % 40’ının spin atmalardan kaynakladığını düşünecek olursak Esp sisteminin önemi çok daha iyi  anlaşılacaktır. Esp sistemi spin atmaları % 80′ inini engeller.

Esp sistemi ABS ve TCS sistemlerinin üzerine bir boyut daha ekleyerek ciddi bir güvenlik katmanı oluştururken, bu sistemlerin altyapılarını da kullanmaktadır. ABS sisteminin lastik hızı sensörlerinden TCS’nin boylamsal hızlanma sensörlerine ve sapma oranı sensörlerine kadar tüm verileri toplar.

Tüm bu veriler sayesinde Esp sistemi de aracın ani yanal hareketlerini ölçerek bunu direksiyon açı verilerine oranlar. Araç direksiyon tepkilerine istenen tepkiyi vermediği anda ESP sistemi devreye girer. ESP devreye girmesi ile her lastiğe farklı miktarlarda fren gücü uygulanır. Bu sayede aracın dengede kalması sağlanır.

Esp Işığı Neden Yanar?

Yukarı da belirttiğimiz durumlar oluştuğunda ESP sistemi devreye girerek aracın kontrolünü sağlar. Eğer aracınızda  Esp ışığı yanıyorsa Esp donanımı sayesinde gerçekleşebilecek bir kazadan kurtulmuşsunuz demektir

İlgili Diğer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir