Pasaport Nasıl Alınır?

Günümüzde pek çok kişi dünyanın eşsiz güzelliklerini keşfetmek, yeni kültürler ve arkadaşlıklar edinmek veya, iş için yurt dışına çıkabiliyorlar. Ancak yurt dışına çıkarken sizden pek çok şey istenebiliyor, bunlardan birisi de pasaport. Her ülke vatandaşlarının yurt dışına çıkabilmeleri için pasaport gereklidir. Bazı ülkeler pasaport talep etmese de, en azından Türkiye için pek çok ülke pasaport talep etmektedir. Yurt dışına çıkmak isteyen Türk vatandaşları, pasaport nasıl çıkartılır? Pasaport çıkartmak için gerekli belgeler ve evraklar gibi pek çok sorunun cevabını merak ediyor. Bu yazımızda aklınızda tek bir soru işareti bırakmadan tüm merak ettiklerinizi detaylıca inceleyeceğiz.

Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?

Pasaport başvurusu randevusuz olarak gidilip İl ve İlçe Nüfus Müdürlükleri’nden yapılabileceği gibi telefon ile 199 no’lu numaradan aranılarak İl ve İlçe Nüfus Müdürlükleri’ne gidilerek gerçekleştirilebilir.

Online Randevu Nasıl Alınır?

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü https://randevu.nvi.gov.tr internet adresi üzerinden alınmak istenen pasaport türü seçilerek ve ilgili alanlar doldurularak sitenin yönlendirmesi doğrultusunda işlemler tamamlanır ve online randevu alınır.

Pasaport Nasıl Alınır ?

Yurt dışına çıkmak isteyen bireylerin pasaport çıkarmalarının gerekli olduğunu belirtmiştik. Peki pasaport nasıl alınır? Pasaport almak için öncelikle başvuru yapmalısınız,pasaport başvuru işlemleri Emniyet Genel Müdürlüğü üzerinden  randevu alarak gerçekleşir. Randevu almak için e-pasaport sitesini kullanabilirsiniz. Siteye giriş yaptıktan sonra, sitenin sağ üst köşesinde başvur bölümünü göreceksiniz. Başvur bölümüne tıkladıktan sonra gerekli adımları takip ederek randevunuzu kolaylıkla oluşturabilirsiniz. Ayrıca oluşturmuş olduğunuz randevuyu gidemeyecek durumda olduğunuzda iptal etme hakkınız da bulunmaktadır. Randevunuzu 30 gün içinde 3 defa iptal edebilirsiniz.

Pasaport Almak İçin İstenen Belgeler

Randevu alma işlemlerinizi başarıyla gerçekleştirdikten sonra pasaport için gerekli belgeleri almalısınız. Alacağınız belgeler pasaport türüne göre değişim göstermektedir.

Bordo Pasaport İçin İstenen Belgeler

– Nüfus Cüzdanınız,(Eğer 15 yaşından büyükseniz mutlaka fotoğrafınız olmalı,nüfus cüzdanınız yeni kimlik kartı olmalıdır.)

– 2 Adet Biyometrik Fotoğraf

– Biyometrik fotoğraf çekilirken yüzünüz belli olmalı güneş gözlüğü ve yüzü kapata bir cisim olmaksınız çekilmiş olmalıdır.

– Biyometrik fotoğraf kesinlikle çerçeve içine alınmamalıdır.

-Çekilmiş olduğunuz biyometrik fotoğraflarda yüz boyutları 32 – 36 mm arasında olmalı.Bu değerler en alt ve en üst değerlerdir.

-Fotoğraf boyutları 5×6 olmalıdır. Daha küçük veya büyük olması durumunda tarayıcıda taranamamaktadır.

-Maliye bakanlığınca her yıl belirlenen Pasaport defter bedelleri yatırılmalıdır.(Bankalara veya Vergi dairesi veznelerine yatırılabilir)

-Vergi tahsil alındısında Mükellef yazılı bulunan yere Tahsil Edilmiştir kaşesi basılmalı ve banka görevlisinin ıslak imzasıyla imzalanmalıdır. İnternet üzerinden veya atmlerden havale veya eft yapılsa bile, banka görevlisinin ıslak imzası bulunmalı ve makbuz alınmalıdır.

-Maliye bakanlığınca her yıl belirlenen Pasaport Harç bedeli yatırılmalıdır. Pasaport harç bedeli bankalar üzerinden yatırılabilir.

-Pasaport Harç Bedeli dekontunuzu alırken banka görevlisinin Tahsil Edilmiştir kaşesi ile ıslak imzası bulunmalıdır. Yeni düzenlemelere göre 18 yaşından küçük bireyler pasaport harç bedelini 5 yıla kadar yatırabilir iken, 18 yaşından büyüklerde bu süre 10 yıldır. Daha önce almış olduğunuz bir pasaport varsa müracaat esnasından bu pasaportunu’da getirilmesi gerekir.

Pasaport Harç Ücreti Ne Kadar?

Pasaport başvurusu yapacak olan kişilerin kafasını en çok meşgul eden konulardan birisi de pasaport harç ücreti ne kadar sorusu olmaktadır. Harç ücretleri alınmak istenen süreye göre değişmekte olup bunları şu şekilde maddelendirebiliriz:

Süre        Harç ***          Defter           Toplam

6 Ay    208,30 TL        160,00 TL        368,30 TL

1 Yıl    304,40 TL        160,00 TL        464,40 TL

2 Yıl    497,00 TL        160,00 TL        657,00 TL

3 Yıl    705,90 TL        160,00 TL        865,90 TL

3+ Yıl  994,80 TL        160,00 TL        1154,80 TL

 

*** Hususi ve Hizmet Damgalı Pasaportlar harç bedelinden muaf tutulmaktadır.

Bununla birlikte 25 yaş altı tüm öğrenciler, herhangi bir sebeple yurt dışına gittiklerinde harçsız pasaport çıkartabilmektedir. Ancak harçsız öğrenci pasaportu alabilmek için yalnızca 25 yaş altı olmak yetmemekte; harçtan muaf olmak için mutlaka öğrenci olunması ve bu belgenin başvuru esnasında sunulması gerekmektedir.

Pasaport Harcı Ücretleri

Bordo pasaport almak isteyen bireyler pasaport harç bedelini ödemek zorundadırlar. Pasaport harç bedeli 2017’ye göre % 14.47 oranında artmış bulunuyor. Pasaport harç bedeli alınacak süreye göre değişebiliyor. 6 Aylık pasaport için, 137.50 TL 1 Yıllık pasaport için 201,30 TL,  3 Yıllık pasaport için 465,50 TL 4-10 Yıllık pasaport için de 657,40 TL ödeyecekler Pasaport ücretleri haliyle artmış görünüyor. Zamlardan etkilenmek istemeyenler mutlaka yeni yıla girmeden pasaportlarını almalıdırlar.

Umuma Mahsus Pasaport Nedir?

Pasaport türlerinden biri olan umuma mahsus pasaport nedir denilecek olursa adından da anlaşılacağı üzere herkese açık ve herkes için anlamına gelmekte olan pasaport cevabı verilebilir.  İçişleri Bakanlığı, yetkilendirilmiş valilikler veya Türk konsoloslukları tarafından belirli şartları yerine getirmiş olan Türk vatandaşlarına verilmektedir. Bordo renkli olmaktadır; bu nedenle bordo pasaport olarak da bilinmektedir. Bordo pasaport sahipleri vizesiz gidilebilen tüm yerlere pasaportlarıyla direkt giriş yapabilmektedirler. Bordo pasaport, 38 sayfadan oluşmakta ve verilen vizeler bu pasaport üzerine işlenmektedir. İsteğe göre 6 aydan 10 yıla kadar olan süreyi kapsayacak şekilde verilebilmektedir.

Hususi Pasaport Nedir?

Hususi pasaport; devlet adına çalışmakta olan memurlara ve belirli şartları taşıdıkları sürece bu memurların ailelerine, 5 yıllık süre ile verilmekte olan pasaport türüne denilmektedir. 5 yılın sonunda pasaportun geçerlilik süresi sona ermekte ve pasaportun yenilenmesi gerekmektedir. Yeşil renkte olduğu için yeşil pasaport olarak da adlandırılmaktadır. Hususi pasaportun birçok ayrıcalığı bulunmaktadır. Birçok ülkeye belirli gün sayısıyla sınırlı olmak üzere vizesiz giriş sağlamaktadır.

Hususi pasaport, yalnızca devlet kurum ve kuruluşunda memur statüsüne sahip, Emekli Sandığı’na kayıtlı olan kişilere verilebilmektedir. Bu kişileri saymak gerekirse şu şekilde maddelendirilebilir:

  • TBMM eski üyeleri ve eski bakanlara
  • Kamu nezdinde 1., 2. ve 3. derece kadrolarda yer alan veya emekli olmuş memur ve diğer kamu görevlilerine
  • Büyükşehir il ve ilçe başkanlarına (görevde kaldıkları sürece)
  • Birinci dereceden emekli olmuş eski belediye başkanlarına
  • Devlet sporcularına
  • Belirli şartlara tabi olacak şekilde özelleştirilen Türk Telekom, T.C. Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası çalışanlarına
  • 2017’de çıkan “İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Esaslar” isimli mevzuat gereğince belirli ihracat oranlarını geçmiş iş adamlarına
  • Yeşil pasaport alma hakkı bulunan kişilerin 25 yaşını aşmamış çocuklarına ve eşlerine de yeşil pasaport verilmektedir.

Yeşil Pasaport İçin Gerekenler

Yeşil pasaport üst seviye memurlara verilen pasaport tipidir. Bireysel vatandaşlardan daha ayrıcalıklıdırlar. Ve bordo pasaport sahibi kişilerden daha fazla ülkeye vizesiz seyehat edebilirler.

Yeşil Pasaport İçin Gerekli Evraklar

1-İçişleri Bakanlığı’na yazılmış yeşil pasaport talebi yazısı

2-Nüfus Cüzdanı (Fotokopi de gerekebilir)

3-Önceki pasaportlarınız (Memur olmadan önceki pasaportlarınız eğer var ise)

4- 2 Adet biyometrik fotoğraf

5- Defter bedeli dekontu

Yeşil Pasaport İçin Gerekli Ödenekler

Bordo pasaportlarınız için harç bedeli ödemeniz gerektiğinden bahsetmiştik yeşil pasaportluluar için böyle bir ödeme  yapmanız gerek yoktur. Yeşil pasaport sahipleri sadece defter bedeli ödemektedirler. Defter bedelleri maliye bakanlığınca belirlenir. Ve her yıl artış gösterir. 2018 Defter bedeli ücreti 108 TL’dir. Defter bedellerinizi bankalar aracılığıyla ödeyebilirsiniz Gişe görevlilerine Pasaport defter bedeli yatırmak istiyorum demeniz yeterlidir. Neredeyse her banka üzerinden pasaport defter bedeli yatırabilirsiniz.

Yeşil Pasaport Randevu İşlemleri

Yeşil pasaport almak için epasaport.gov.tr adresinden, İl Nüfus Müdürlüğü takvimine göre uygun bir güne randevu alabilirsiniz. Yeşil pasaport başvurusunu sadece İl Nüfus Müdürlüğünden yapabilirsiniz.

Yeşil Pasaport Teslimat İşlemleri

Yeşil pasaport başvuru işlemlerini tamamlayıp randevu aldıktan sonra tahmini 10 iş günü içerisinde pasaportunuz adresinize ulaşacaktır.

Gri Pasaport Nedir?

Gri pasaport,yurtdışında devlet hizmeti, gazetecelik gibi sebeplerle gitmesi gereken kişilere verilen pasaporttur. Gri pasaport süresi sadece hizmet süresince verilir, dilediği gibi süre uzatma imkanlarına sahip değillerdir. Gri pasaport sadece hizmet amaçlı verildiğinden tatil seyahat gibi nedenlerle temin edilemez.

Gri Pasaportu Kimler Alabilir?

Gri pasaport yurt dışına hizmet amaçlı çıkan devlet görevlileri gazeteciler alabilir. Ve belli şartlar altında verilir.

-Hükümetçe veya belediyelerce yurtdışına resmi görevler sebebiyle çıkmak zorunda kaldıklarında verilebilir.

-Milletler arası kuruluşlarda memur statüsünde çalışanlara verilebilir.

-Türk Hava Kurumu, Türk Kızılay Cemiyeti tarafınca yurt dışı hizmeti amaçlı verilebilir.

-Gri pasaport ayrıca pasaport sahibinin eşine, evli ve iş sahibi olmayan 25 yaşını geçmeyen çocuklarına verilebilir.

Gri Pasaport Süresi Ne Kadardır?

Gri pasaportlar hizmet sürelerince veya 5 yıllık verilmektedir. Pasaport süreniz dolduğunda yeniden yurtdışına çıkmak için tekrardan pasaport çıkarmanız gerekmektedir. Eskiden gri pasaport süresi uzatılıyor olsa da şuanda Gri pasaportunuzun süresini uzatmak için yeni pasaport almanız gerekmektedir.

Gri Pasaport İçin Gerekli Evraklar

– Gri pasaport çıkartabilmek için gri pasaport talep formunu çalıştığınız kurumca doldurulması ve imzalanması gerekmektedir.
– Nüfus Cüzdanı (Fotokopisi de gerekebilir.)
– Daha önceki pasaportlarınız (Eğer var ise )
– 2 adet biyometrik çekilmiş fotoğraf
Biyometrik fotoğraflar yüzü kapatacak şekilde çekilmemeli veya gülümsenmemelidir.

-Defter bedeli dekontu

Gri Pasaport Ücretleri

Gri pasaport çıkartmak için harç ödemesi yapmanıza gerek yoktur. Ancak defter bedeli ödenmelidir, gri pasaport sahibi  olacak kişiler 108 TL’lik Pasaport defter bedelini ödemelidirler. Pasaport defter bedeli herhangi bir banka üzerinden yatırılabilir. Gişe görevlisine pasaport defter bedeli yatırmak istiyorum demeniz yeterlidir.

Gri Pasaport Başvuru

Gri pasaport almak için, epasaport.gov.tr adresinden başvuru yapabilirsiniz. İl nüfus müdürlüğünün belirlediği takvime göre en uygun zamanda randevu alınıp, pasaport teslimatı için işlemlerinizi başlatabiliyorsunuz. Ancak pasaportunuz kargo ile adresinize geldiğinde evde yok iseniz,3 gün içinde Nüfus Müdürlüğüne geri yollanmaktadır. Pasaportunuz en geç 5 iş günün de adresinize ulaşıyor.

Siyah Pasaport Nedir? Kimlere Verilir?

Siyah pasaport aynı zamanda diplomatik pasaport olarak da bilinmektedir. Siyah pasaport TBMM üyelerine,bakanlara, valilere, büyük şehir belediye başkanlarına kısaca devlet kademesinin en üstünde görev yapan kişilere verilmektedir. Siyah pasaport sayesinde dünyanın her ülkesine vizesiz gidebilme hakkına sahipsiniz.

Siyah Pasaport Nasıl Alınır?

Siyah pasaport almak için bireyin doğrudan başvuru yapması gereklidir. Siyah pasaport almak için görevde olmanız en önemli şarttır. Örneği bir milletvekili veya başbakan görevde iken bu pasaportu alabilirken emekli olduktan sonra veya istifa ettikten sonra bu pasaportu alamaz. Ayrıca gri pasaport sahiplerinin aileleri veya akrabaları bu pasaportu kullanma hakkından yararlanamazlar. Gri pasaport sahibi dünyanın her yerine vizesiz olarak gidebilmektedirler.

Pasaport Yenileme İşlemi Nasıl Yapılır?

Elinde halihazırda pasaport bulunanların araştırdığı konulardan biri de pasaport yenileme işlemi nasıl yapılır konusu olmaktadır. Pasaport yenileme işlemleri, pasaport defterinde yer kalmaması ya da pasaportun geçerlilik süresinin sona ermesi halinde yapılmaktadır.

Yeni tip çipli pasaportlara geçildiğinden beri pasaport yenilemek, sıfırdan pasaport başvurusu yapıp yeni pasaport defteri almayı gerektirmektedir. Yeni sisteme geçilmeden önce pasaportunun süresi bitenler başvurularını gerçekleştirip aynı pasaport defteri üzerine uzatma yaptırabilmekteydi.

Pasaport sisteminin değişmesiyle birlikte geçerlilik süresi sona eren pasaportlar, pasaport defteri içerisinde yer olsa bile yenilenememekte; yeni bir defter almak gerekmektedir. Yani pasaport süresi uzatma gibi bir işlem artık söz konusu değildir. Bu durumda pasaport yenileme işlemlerini sıfırdan pasaport başvurusu yapıyor olarak düşünmek gerekir. Pasaportunu yeniletmek isteyenlerin İl ve İlçe Nüfus Müdürlükleri’nden randevu alması ve gereken evraklarla birlikte başvuru yapması gerekmektedir.

Pasaport Geçerlilik Süresi Nasıl Kontrol Edilir?

Pasaportu olanların ve yurt dışında herhangi bir yere gitmek isteyenlerin ilk bakmaları gereken durum, pasaport geçerlilik süresi olmakta ve pasaport geçerlilik süresi nasıl kontrol edilir sorusunun cevabı araştırılmaktadır. Yurt dışına çıkışlarda pasaport süreleri son derece önemlidir. Bunun için öncelikle gidilecek ülkeye ilişkin bilgiler doğrultusunda T.C. Dışişleri Bakanlığı sitesine gitmek ve orada gerekli kontrolleri sağlamak elzemdir.

T.C. Dışişleri Bakanlığı’nın www.mfa.gov.tr internet adresindeki Konsolosluk sekmesinden Vize uygulamaları butonu seçilir. Ardından Türk vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları başlıklı yazıda yer alan ve bazı devletlerin ülkeye girişte Umuma Mahsus ve Resmi Pasaportlarda aradığı asgari geçerlilik sürelerini görmek için pasaportun türüne göre mavi renkle gösterilen umuma mahsus ve resmi pasaport ibarelerine tıklanılarak gidilecek ülkenin istediği geçerli pasaport süreleri görülebilmektedir.

Schengen Vizesi Nedir, Nasıl Alınır?

Schengen, Avrupa ülkelerinin çoğunu kapsamakta olan AB seyahatsiz pasaport belgesini ifade etmekte olup Schengen vizesi nedir denildiğinde Schengen Bölgesi’ne üye devletlerden herhangi birine seyahat edenlerin seyahat başına turizm veya iş amaçlı 90 güne kadar kalmasına izin veren kısa süreli bir vize cevabı verilmektedir.

Schengen vizesi Avrupa için kullanılmakta olan en yaygın vize olup dünyadaki en büyük serbest seyahat bölgesini kapsamaktadır. Vizeye sahip olanların herhangi bir Schengen Bölgesi dahilinde serbestçe seyahat etmesine ve Schengen üyesi ülkelerden herhangi birinden dönüş yapmasına izin vermektedir. Schengen Bölgesi içinde gümrük kontrolleri bulunmamaktadır.

3 tip Schengen vizesi bulunmaktadır. Bunlar:

  • Tek Tip Schengen Vizesi: Turistik gezi, ticari görüşme veya toplantı, aile, arkadaş, akraba ziyareti gibi alt başlıklarda toplanan Tek Tip Schengen vizesi, alındığı ülkede belirli bir zaman aralığında giriş tarihinden itibaren 180 gün içinde 90 güne kadar konaklamaya izin vermektedir. Vizeyi edinmiş olan kişi 90 gün içerisinde Schengen ülkelerine belirli bir zaman aralığında seyahat edebilir ancak bu noktada belirtilmesi mühim olan husus vize sahibi kişinin 90 gün boyunca vizesini aldığı ülkede kesintisiz bir şekilde kalacağı ya da diğer ülkelere bu süre boyunca seyahat edeceği anlamı çıkarılmamalıdır.

 

  • Sınırlı bölgesel geçerliliği olan vize: Yalnızca vizeyi veren Schengen ülkesine seyahat edilmesine izin vermektedir ya da bazı durumlarda vize başvurusunda bulunulurken seyahat edilecek olan Schengen ülkeleri özellikle belirtilmelidir.

 

  • Ulusal vize: Schengen ülkelerine çalışma, eğitim ve öğrenim veya sürekli oturum izni almak amacıyla gidenlere verilen Schengen vize türü olup D tipi vize olarak da bilinmektedir.

Schengen vizesi nasıl alınır denildiğinde sunulması istenen evrakların bulunduğu ve bu evrakların sunulması sonucunda herhangi bir engel olmaması halinde davet edilen mülakatta başarılı olmanın gerektiği cevabı verilir.

Schengen Vizesi’ne başvurmak için öncelikle seyahat nedenine ve uyruğa bağlı olarak bir vizeye ihtiyaç duyulup duyulmadığı öğrenilir. Vize almak gerekiyorsa seyahat planını, Schengen Bölgesi’nde kaç gün kalınmasının planlandığını, ziyaret edilecek ülkeler birden fazlaysa ziyaret edilecek ülkeleri ve çıkış yapılacak ülkeyi belirlemek gerekmektedir. Bunlar tamamlandıktan sonra tüm Avrupa vize başvurusu gereksinimlerini incelemek ve ülkede bulunan Schengen konsolosluklarının birinden bir vize randevusu almakla sürecin başlatılması gerekmektedir.

Ucuz Uçak Bileti Nereden Alabilirim?

Pasaport ve vizeye yönelik tüm işlemler tamamlandığı vakit insanların en çok zaman ayırdığı ve ilgilendiği konu, ucuz uçak bileti nereden alabilirim olmaktadır. Bu konuya ilişkin internet üzerinde pek çok site bulunmakta olup bu sitelerden kalkış yeri ve gidilmek istenilen yer seçildiği takdirde; uçak fiyatları ve ötesinde gidilecek ülkeye yönelik fazlasıyla bilgi sahibi olunabilmektedir.

Ucuz uçak bileti alınmadan önce dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:

  • Uçak bileti belli bir süre araştırıldıktan sonra tarayıcının geçmişinden bu aramaların silinmesi ve ön belleğin temizlenmesi gerekmektedir. Çünkü aynı tarayıcıdan birkaç kere aynı uçuşa bakıldığı vakit bir sonraki sefere aslında uçuş fiyatı artmasa da daha fazla fiyat gözükebilmektedir. Bunun çözümü için arama yapılan farklı bir bilgisayarda da satın alım işlemleri yapılabilir.
  • Aynı bileti VPN vasıtasıyla farklı bir ülkeden alıyor gözükmek de işe yarayan başka bir fikir olarak söylenilebilir. Bu şekilde bir işlem yapıldığı takdirde daha ucuza bilet bulma imkanı mümkündür.
  • Halihazırda birkaç kişi uçulacak olsa bile fiyatlara ilk olarak tek kişilik bakmak yerinde olur. Birçok hava yolu şirketi birkaç kişilik aramalarda daha fazla fiyat çıkarmaktadır.
  • Tek bir firmadan çift yön bilet almak yerine tek yön bir firmadan, diğer yön başka bir firmadan olmak üzere daha ucuz bilet satın alınabilmektedir.
  • Aktarmalı uçuşlarda daha uygun fiyatlara bilet bulabilmek mümkündür.

Ucuz bilet bulunabilecek internet sitelerine örnek vermek gerekirse şu şekilde sayılabilir:

  • info
  • Interrail Türkiye
  • Fly4free
  • Secret Flying
  • TravelFree’dir.

Tüm bunlar birlikte değerlendirildiğinde; internet üzerinde pek çok firma ve site bulunmakta olup aranıldığı ve istenildiği takdirde ucuz uçak bileti bulunup gönül rahatlığıyla seyahat edilebilir.

İlgili Diğer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir