Saç Kurutma Makinesini Kim İcat Etti?

Saç Kurutma Makinesini Kim Ne Zaman İcat Etti?

Saç kurutma makineleri kişisel bakımımızda vazgeçilmez icatlarından biridir. Soğuk havalarda kimse duştan sonra ıslak saçla dışarı çıkmak istemez. Ayrıca saç kurutma makinesi de grip olmamak için çok gerekli bir üründür. Bu ürün aynı zamanda çeşitli bakımlar için de kullanılmaktadır. Ayrıca güzellik salonlarında saça şekil vermek ve nemli bezleri, kıyafetleri vb. kurutmak için de kullanılmaktadır.

 

Saç kurutma makinesi ne zaman icat edildi diye sorulacak olursa, saç kurutma makinesi ilk olarak 1890’da ortaya çıktı. Fransız modacı olan Alexandre-Ferdinand Godefroy, bir gaz sobası ve dönem malzemelerinden yapılmış bir koltuğu birleştirerek birinci nesil saç kurutma makinesini icat etti. Yani ilk saç kurutma makinesini kim icat etti sorusunun cevabı böylece cevaplanmış oluyor. Bu süre zarfında saçınızı kurutmak için bir sandalyeye bu pozisyonda oturmanız ve fırından gelen sıcak hava ile saçların kurumasını beklemeniz lazımdı. Bugün bu durum fazlasıyla ilkel görünebilir ancak o zamanın şartlarına göre bunun çok harika bir fikir olduğu söylenebilir. AEG gibi şirketler saç kurutma makinesini yıllar sonra geliştirmeyi başardılar ve 20. yüzyılda çeşitli dev saç kurutma makinelerini icat ettiler. Böylece ilk saç kurutma makineleri piyasaya çıkmış oldu. Mühendisler sayesinde makineler çeşitli fuarlarda tanıtılacak. Bu sayede saç kurutma makineleri belirli aralıklarla farklı modellerde karşımıza çıkmaya gelişmiş halini almaya başlar.

İlk Saç Kurutma Makinesini Kim İcat Etti?

İlk zamanlarda kadınların saçlarını kurutma amacıyla elektrikli süpürge kullandıkları da rivayetler arasındadır. Bu işlemi bir vakum aletiyle nasıl yaptıkları hala bilinememektedir ve bilinmez bir soru olarak kaldı. İlk zamandan bu yana kopyalanan makine örnekleri gelişen teknoloji sayesinde son halini aldı ve artık evimizin saç kurutma makinesi haline geldi. Bu açıdan bakıldığında saç kurutma makinesinin icadının çok zor bir dönemden günümüze ulaştığı söylenebilir. Sık sık herkesin aklına gelen saç kurutma makinesini kim icat etti sorusu Alexandre-Ferdinand Godefroy olarak cevaplanmalıdır.

 

1915 seneleri civarında portatif saç kurutma makineleri pazara girmeye başladı. Daha 1920’lerde, yeni olan saç kurutucular bile genelde çok ağırdı, yaklaşık olarak 2 kilo kadar ağırdılar ve kullanımları hem zordu hem de kullanım alanları dardı. Ayrıca birkaç aşırı sıcak olma ve elektrik çarpması vakası vardı. Kurutma makinesi sadece 100 watt kullanabilir, bu da saçın kuruması için gereken süreyi artırır. 1920’lerden bu zamana, saç kurutma makinelerinin gelişimi, esas olarak gücün iyileştirilmesine ve yüzeysel dış ve malzeme değişikliklerine odaklandı. Aslında, başlangıcından bu yana kurutma mekanizmasında önemli bir değişiklik olmamıştır. Saç kurutma makinesindeki en mühim değişikliklerden biri de daha hafif olsun diye plastikten yapılmış olmasıdır. 1960’lars gelindiğinde daha kaliteli elektrik motorlarının piyasaya sürülmesi ve plastiklerdeki gelişmelerle gerçekten yükselişe geçti. Bir diğer önemli farklılık, 1954 ‘te GEC, motoru çerçeve içinde hareket ettirmek için saç kurutma makinesinin tasarımını farklılaştırdı. En iyi saç kurutma makinesi bu üretilen makine olarak kaldı.

 

1950’ler ayrıca, en yaygın olarak kuaför salonlarında bulunan sert başlı saç kurutma makinelerinin kullanımına da tanık oldu. Adamın başının altında sert plastik bir miğfer vardı. Bu saç kurutucu tipi, 1950’lerin hava temizleyicisi gibi çalışır, ancak çok daha fazla güce sahiptir. 1970’lerde Amerika Birleşik Devletleri Ürün Güvenliği Komisyonu, saç kurutmak için kullanılan bu makinelerinin güvenli kabul edilmesi için karşılaması gereken şartlar oluşturdu. 1991’den beri CPSC, tüm saç kurutma makinelerinin ıslandığında elektrik çarpmasını önlemek için bir topraklama anahtarı kullanması gerektiğini söylemiştir. 2000 yılına gelindiğinde, saç kurutma makinesine bağlı ölümler yılda dörde düştü ve 20. yüzyılın sonlarında onlarca elektrik çarpıntısı olayı arasında gözle görülür bir fark oluştu.

İlgili Diğer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir