Tansiyon Nedir?

Tansiyon Nedir? Hayatımızdaki önemi

Büyük ve küçük tansiyonun normalden fazla olması durumuna hipertansiyon adı verilir. Tansiyon yıllarca hiç belirti vermeden böbrek beyin kalp ve damar sistemine zarar verebilmektedir, bu nedenle tansiyon için sessiz düşman tabiri kullanılır. Peki Yüksek tansiyon kaç olmalıdır? Yüksek tansiyonda maksimum sınır nedir? Tansiyon belirtileri nelerdir?  Tansiyon nasıl olmalı gibi pek çok konuyu bu yazımızda ele alacağız.

Yüksek tansiyon ya da diğer adıyla Hipertansiyon birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Yüksek tansiyon kan damarları  içerisinde dolaşan kanın kan damarlarına basınç uygulaması sonucu oluşur. Yüksek tansiyon oldukça tehlikeli olabileceği için yıllarca kan damar sistemine beyin böbrek gibi hayati organlara ciddi hasarlar verebilmektedir. Yüksek tansiyon hiç bir belirti vermeden yıllarca devam edebilir bu nedenle oldukça tehlikeli olacağı için mutlaka uzman kontrolünde kontrol edilmelidir. Uzun dönemde kan damarları kanın damarlara yaptığı basınç nedeniyle ciddi hasarlar görebilir. Damarlarda tıkanma genişleme  hatta yırtılma bile meydana gelebilir. Mutlaka doktor kontrolünde olması gereken yüksek tansiyon ani tansiyon yükselmelerinde beyin kanaması ve felce neden olabilmektedir. Organlara giden kan akışını bozarak organ yetmezliğine neden olabilir.

Tansiyon Belirtileri Nelerdir?

Yüksek tansiyonun kan damarlarınıza ve organlarınıza ne denli hasar verebileceğini yukarıda anlatmıştık. Peki bu sinsi düşman hiç mi belirti vermez? Tansiyonumuz yükseldiğinde anlamak için ne yapabiliriz? Tansiyon belirtileri nelerdir?  Yüksek tansiyonun en çok karşılaşılan birincil belirtisi baş ağrısıdır. Buna ilaveten baş dönmesi nefes darlığı çarpıntı, göğüs ağrısı görmede bozukluklar şeklinde sıralanabilir. Bu belirtiler tansiyonun yükseldiği an ortaya çıkar, ancak henüz tansiyon yükselmeden de belirti veren durumlar vardır. Bunlar, halsizlik yorgunluk, burun kanaması, kulaklarda çınlama, yürüme ve merdiven çıkmada zorlanma bacaklarda şişlik gibi belirtilerdir eğer sizde bu belirtileri sıkça yaşıyorsanız muhakkak doktora gidip  tansiyonunuzu ölçtürünüz. Bir çok yiyecek içecek, karşılaştığımız durumlar, stres, tansiyonumuzu yükseltebilir.

Yüksek tansiyon ile hemen hemen herkes hayatında bir defa da olsa karşılaşmıştır. Tansiyon sık sık tekrar eden bir  rahatsızlık değilse çok da endişe etmenize gerek yok. Her yüz kişiden birinde çok yüksek kan basıncı adı verilen (malign hipertansiyon) bulunmaktadır. Bu tansiyon tipini yaşayan kişilerde zonklayıcı bir baş ağrısı görme bozukluğu baş dönmesi kusma nadir de olsa böbrek yetmezliği görülebilir. Bu gibi belirtileri yaşayan bireyler organlarının hasar görmemesi için mutlaka hastaneye başvurmalıdır.

Yüksek Tansiyon (Hiper Tansiyon) Nedenleri

Yüksek tansiyonunun ortaya çıkış nedenleri genellikle genetik faktörler ve aşırı tuz tüketimidir. Ancak hastaların %95’inde tansiyonun nedeni belli değildir. Tansiyonun bir diğer nedenleri ise, stres, obezite, ailede hipertansiyon yaşayan birinin bulunması, şeker hastalığı, hareketsiz yaşam,kalsiyum, potasyum eksikliği gibidir. Ayrıca tiroit hastalığı böbrek üstü bezi tümörleri, böbreğe giden damarlarda tıkanmalar, aort tıkanıklıkları, genetik bozukluklar hipertansiyonu tetiklemektedir. Doğum kontrol hapları ve bazı ağrı kesicilerde kan basıncını yükseltip hipertansiyona neden olabilmektedir. Hastaların pek çoğunda tansiyon nedeni pek belirlenemese de tansiyon sürekli kontrol edilmeli ve ciddiye alınmalıdır.

Tansiyon Nasıl Olmalı ?

Eğer tansiyonunuz 140 üzeri ise yüksek tansiyon, 90 üzeri ise küçük tansiyonunuz yüksek demektir. Eğer yüksek tansiyonunuz 140 üzeri çıkmış ama küçük tansiyon 90 değerinin altında olsa bile tansiyonunuz çıkmış demektir. Aynı şekilde küçük tansiyon da aynıdır. Tek bir tansiyon türü yüksek çıkmış diğeri küçük çıksa bile tansiyonunuz yükselmiş demektir.

Yüksek Tansiyon Tedavisi

Yüksek tansiyon yaşayan bir bireyi tedavi ederken amaç kan basıncını 140/90’ın altına düşürmektir. Eğer hasta şeker hastası veya böbrek yetmezliği gibi organ hasarı bulunuyorsa bu tansiyon değerinin daha düşük olması beklenir. Hipertansiyon tedavisi belli yaşam tarzı değişiklikleri ile olur. Aynı zamanda belli bir ilaç tedavisi de uygulanır. Hipertansiyon tedavisinde
kişiye düzenli egzersiz kilo kontrolü ve tuz alımının kısıtlaması uygulanır. Ancak tansiyon bazı durumlarda tüm bu tedavi yöntemlerine karşı direnç geliştirmiş olabilir. Bu gibi durumlarda kişinin böbrek atardamarlarına işlem yapılarak kan basıncı kontrol altına alınır. Tansiyon çok ciddi bir rahatsızlıktır. İnme, kalp krizi, böbrek yetmezliği gibi ölümcül durumlar ile karşılaşmamak için erken tanı çok önemlidir. Erken tanı koyulan hipertansiyon kişinin yaşam kalitesini etkilemez

Her tedavide olduğu gibi hipertansiyon tedavisi de kişiye özel olmalıdır. Hipertansiyon tedavisinde kullanılacak ilaçların ileride bağımlılık yapabileceği uzun dönem kullanmanın getireceği yan etkilere dayanarak tedaviden kaçmak veya  ertelemek doğru değildir. Günümüzde ki tansiyon ilaçları kalp damar sistemini korur organ yetmezliği oluşmasını engeller. Tansiyon ilaçları kullandıktan belli bir süre sonra hipertansiyon kontrol altına alındığından emin olunursa
ilaçlar bırakılabilir.

İlgili Diğer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir