2000’li yıllardan itibaren, özellikle dijital teknolojinin gelişiminde büyük bir ivme yakalandı. Gelişen bilgisayarlar ve telefonlarla senkron bir şekilde hızlanan internet teknolojisi sayesinde iletişimsel, kocaman sanal bir dünya oluştu. Öyle ki, akıllı telefonlar kişilerin hayatlarının bir parçası haline geldi; belki de en önemli parçası… Peki, gelişen dijital teknolojiye insanların bu kadar bağımlı olmasına, firmaların inanılmaz pazarlar oluşturmasına rağmen her şey güllük gülistanlık mı? Cevabı hayır olacak çünkü işin enerji kısmı dijital teknolojiye nazaran çok yavaş gelişti, gelişiyor.
En İyi Powerbank Tavsiye Modeller
Yapılan bir araştırmaya göre insanların akıllı telefonlarını göz gezdirme ortalaması dakikada altı. Bunun anlamı şu: Hepimiz birer akıllı telefon bağımlısıyız! Akıllı telefon bağımlılığı dışında bir ortak noktamız da var. Ne mi, bataryalarımız dayanmıyor! Evet, telefonunuzun modeli, fiyatı, markası ne olursa olsun fark etmez; bataryanın dayanabileceği bir limiti, sınırı vardır. Malum bu sınır çok da uzun süren bir sınır değil… Akıllı telefonların, tabletlerin mevcut bataryaları artan bağımlılıktan kaynaklanan enerji ihtiyacını maalesef karşılayamıyor. İşte bu noktada devreye powerbank teknolojisi giriyor.
Powerbank nedir?
Powerbank genellikle lityumdan üretilen, bataryası olan cihazlara enerji takviyesi yapan, taşınabilir cihaza verilen addır. Teknik olarak aslında kendisi de bir bataryadır. Powerbank cihazlarının ne miktarda bir enerji depoladığı ya da depolayacağı mAh denilen bir birimle ölçülür. Anlamı miliamper/ saat’tir. Doğal olarak 1 amper, 1000 mAh’a eşittir.
Powerbank ne işe yarar?
Powerbank teriminin Türkçe karşılığı Güç bankası’dır. Tıpkı selfie kelimesi gibi powerbank da global bir terimdir ve yerel isimleri (çevirileri) dünya genelinde pek fazla kullanılmaz. En temel özelliği, bataryası olan cihazları prize bağlı olmadan şarj edebilmesidir. Tabii, bu noktada “taşınabilir” olması fark yaratır. Kafe, bar gibi sosyalleşilen yerlerde, okul, hastane gibi kamu kurumlarında, yolculukta, trafikte kısacası hayatın her alanında kullanımı oldukça yaygındır. Powerbank, özellikle bataryası zayıflayan, artık eskisi kadar randıman alınamayan cihazlar için hayati önem taşıyabilir. Çünkü yeni bir telefon almaktansa, iyi bir powerbank edinmek çok daha ekonomik olabilir.
Powerbank modelleri ve özellikleri
Powerbanklar mAh değerlerine, çıkış güçlerine göre değişkenlik gösterirler. mAh değerleri yükseldikçe, bataryaya göre şarj etme sayıları da değişkenlik gösterir. Örneğin: 2,500mAh değerinde bataryası olan bir akıllı telefon, 10000mAh değerinde güce sahip olan powerbank tarafından 4-5 kez şarj edilebilir. 20000mAh değerindeki güce sahip olan başka bir powerbank ise aynı telefonu 8-10 kez şarj etme niteliğine sahip olacaktır.
Bir powerbank şarj aletinin çıkış gücü (çıkış akımı), şarj hızının belirleyici etkenidir. Çıkış gücü 2A olan powerbank, çıkış gücü 1A olan başka bir powerbanka göre 2 kat daha hızlı şarj eder. Akıllı telefonlarını sürekli kullanan ve şarj edilebilecek bir prize uzakta olan kişiler için 2A çıkış gücü ve üstü özelliğinde olan cihaz seçimi yapmaları tavsiye edilir.
Powerbankların ömürleri ne kadardır?
Powerbanklar esasında bataryadır. Onları farklı kılan özellik, sıradan bir bataryaya göre 2-10 kat daha fazla enerji taşıma kapasiteleridir. Kullanım sürelerinin, ömürlerinin ne kadar olacağı hangi koşullarda kullanıldığına göre değişebilir. Lityum bataryaların sıcaklık yükseldikçe performansları düşer hatta aşırı sıcaklarda çoğu kez patlayıp yangın çıkardıkları bile görülmüştür. Bu sebeple bu tarz cihazlar kesinlikle yüksek sıcaklığa maruz bırakılmamalıdır. Anlık hava değişimleri de cihazların bozulmasında etken olur. Cihazın anlık da olsa oda sıcaklığından aşırı sıcak ya da aşırı soğuk bir dış ortama taşınması bozulmasına veya performansının düşmesine sebep olabilir. Ömürlerinin ne kadar olacağına dair bir diğer etken cihazın hangi sıklıkta kullanıldığıdır. Günde ortalama 10 saat şarj olan bir cihaza göre ortalama 3 saat şarj olan başka bir cihaz daha uzun ömürlü olacaktır.
Powerbank satın alırken dikkat edilmesi gerekenler
Bir powerbank satın alırken dikkat edilmesi gereken pek çok etken vardır. Dahili batarya sayısı, şarj süresi, bağlantı türleri ve sayısı (örneğin: 2xusb), kablosunun markası, kablosunun uzunluğu, çıkış akımı, mAh gücü, kapladığı alan gibi özelliklerin niteliği ürünün kalitesini belirlememize yardımcı olacaktır. mAh gücü yükseldikçe cihazın boyutu artacağından ve buna istinaden taşıması zorlaşacağından 20000mAh üzeri cihazlar tavsiye edilmez. Çok fazla mecburiyet gerektirmeyen kullanımlar için 5000 – 7500 -10000mAh gücündeki cihazlar idealdir. Çıkış akımı, şarjın hızı için oldukça önemlidir. 2A hız normaldir ancak daha hızlı şarja ihtiyacı olanlar 2,4A özelliğinde olan bir cihazı tercih edebilirler. Şarj aletleri ve kabloları mutlaka orijinal olmalıdır. Tek usb girişi olan cihazlar kullanışlı olmadığından en az 2 usb girişi olan powerbanklara öncelik tanınmalıdır.
Hangi marka powerbankları nerelerden satın almalı ?
1000mAh powerbanklarda: Belkın, Emıe Global, Ttec ve Sbs en çok müşteri memnuniyetini yakalayan firmalardır. Cellular Line markası 20000mAh cihazlarda oldukça başarılıdır. 5000mAh ve 7500mAh cihazlarda Lg, Samsung gibi bilindik firmalar seçilebilir; zira diğerleriyle pek fazla fiyat farkı yoktur.
Son olarak bu tarz ürünleri Aliexpress, Alibaba gibi Çin menşeili sitelerde daha ucuza elde etmek her zaman mümkün. Tabii, ürün iyi incelenmeli, makaledeki uyarılarımıza göre ürün seçimi yapılmalıdır.