Kapadokya Gezilecek Yerler

Kapadokyada gezilecek yerleri listesi

Kapadokya Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden birisidir. Özellikle tarih, inanç ve kültür turizmi değerleri açısından dünyada tek örnek diyebileceğimiz bir bölgedir. Peribacaları‘nın buna eklenmesiyle Kapadokya dünya turizminin gözde merkezlerinden biri olmuştur.

 

Anadolu’da buram buram tarih kokan kuzeyde Karadeniz’e, doğuda Fırat Irmağı’na, güneyde Toros Dağları’na ve batıda Tuz Gölü’ne sınırları olan bir bölgedir. Kapadokya, eşsiz güzellikte olan bu görüntüsünü ve peribacalarını elbette ki etrafında bulunan sönmüş volkanların lavlarına borçludur.

 

Bu büyüleyici güzelliği ile bölgedeki tarihi ve doğal varlıkların büyük kısmı, sahip oldukları değer nedeniyle 1985 yılında ”Göreme Milli Parkı ve Kapadokya” olarak UNESCO Dünya Doğal ve Kültürel Miras Listesi’nde yer alan Kapadokya, doğa ile insan yerleşimleri arasındaki en özgün uyum örneklerinden biridir. Kapadokya gezilecek yerler listenizde bulundurmanız gereken ve mutlaka gidip görmeniz gereken bazı bölgeleri sizlerle paylaşacağız.

Kapadokya Gezilecek Yerler

PERİBACALARI

Kapadokya dendiğinde akla gelen ilk yer muhakkak ki peribacalarıdır. Hasan Dağı, Erciyes Dağı ve Güllü Dağı’nın 60 milyon yıl önceki volkanik aktiviteleri sırasında oluşan yumuşak tabakanın hava olaylarıyla aşınması sonucunda ortaya çıkmıştır. Kolayca şekil verilebildiği için neredeyse 10 milyon yıldır bölge halkının bir kısmı barınma, depolama gibi çeşitli ihtiyaçları için kullandığı yeryüzü şekillerinin en güzellerini Göreme Milli Parkı’nı, Aşıklar Vadisi’ni ve Zelve Ören Yeri’ni ziyaret ettiğiniz sırada yakından görebilirsiniz.

 

İLGİLİ : Peri Bacaları nasıl oluşmuştur, detaylı bilgi için lütfen konumuzu inceleyiniz.

 

 

GÖREME MİLLİ PARKI

GÖREME MİLLİ PARKI

Kapadokya gezilecek yerler listesinde Göreme Milli Parkı, Kapadokya’da ilk uğrama noktası olmayı hak eden yerlerden birisidir. Orta Anadolu Bölgesi’nin Hasan Dağı – Erciyes Dağı arasındaki volkanik bölgede bulunan Göreme Milli Parkı, platolardan, küçük dağ bitkilerinden, yüksek tepelerden, alüvyonla kaplanmış dere ve ırmak vadilerinden, erozyona uğramış dik yamaçlı vadilerde birbirinden ayrılmış yüksek düzlüklerden oluşmaktadır. Parkın bulunduğu alanda muhteşem manzaraların içine bir de Bizans Kilise mimarisinden ve dinsel sanat tarihinden önemli eserler eklenince tarih ile doğal güzelliğinin buluşmasına tanıklık etmiş oluyoruz.

GÖREME AÇIK HAVA MÜZESİ

Kapadokya kültür turizminde çok önemli bir yeri olan Göreme’ye geldiğinizde ilk gezilmesi gereken yerler olan kiliselerin mistik dünyasına Göreme Açık Hava Müzesi’nden giriyorsunuz. Hristiyanlığın merkezi olan bu alanda binlerce yıllık geçmişi olan Kızlar ve Erkekler Manastırı, Elmalı Kilise, Çarıklı Kilise, Yılanlı kilise, Karanlık Kilise ve Azize Catherine, Azize Barbara, Aziz Basil Şapellerini göreceksiniz.

Göreme Açık Hava Müzesi’nin yakınından başlayıp Kermit Tepesi’ne kadar uzanan Zemi Vadisi’nde güzel ve keyifli bir gezinti yaparken elbette bazı kiliselerden karşınıza çıkacaktır. Asıl adı Aya Lonnes olan Saklı Kilise, Sarnıç Kilisesi, El Nazar ve Görkündere Kiliseleri ile çıktığınız tarih yolculuğunda sadece ufak bir adım atarak devam edeceksiniz. Sadece bunlarla sınırlı kalmayıp Aynalı Kilise, Durmuş Kilisesi, Yusuf Koç Kilisesi, Yamalı Kilise, Meryem Ana Kilisesi, Eğri Taşı Kilisesi de rotanıza dahil olan bir diğer tarih hatıraları olacaktır.

KAYMAKLI YER ALTI ŞEHRİ

Kapadokya’nın yer altı şehirleri, ilk olarak Tunç Çağı Hitit döneminde yerinden oynamaya başlamış ve bu doğal oluşumu almış olduğu bilinmektedir. Bölgenin Hristiyanları Araplardan kaçmak için yer altında uzun süre kaldıklarından dolayı Bizans tarihi olan 6. ve 7. yüzyıllar arası olan yaşantıları ile ünlüdürler. Kaymaklı Yer Altı Şehri, çeşitli tüneller ve birbirine bağlı labirent odaları ile Kapadokya’nın en büyük doğal oluşum örneğidir.

DERİNKUYU YERALTI ŞEHRİ

Yaklaşık 100.000 kişilik bir topluluğun barınma, yeme – içme, ibadet, savunma ihtiyacını karşılayabilecek düzeydedir. Şarap üretimi yapılabilen, içinde su kuyusu ve ahırlar bulunan yer altı şehrinin 18-20 kat olduğu bilinmektedir. Fakat bu katlardan sadece 8 tanesi temizlenerek ziyarete açılmıştır. Yaklaşık 52 havalandırma bacasına sahip bu yer altı şehrinin duvarlarında tarihlendirme konusunda yardım edebilecek herhangi bir iz yoktur.

ÖZLÜCE YERALTI ŞEHRİ

ÖZLÜCE YERALTI ŞEHRİ

Kaymaklı Kasabası’nın 6 kilometre batısında eski adı Zile olan Özlüce Köyü’ndendir. Jeolojik yapısı ve mimarisi ile diğer yer altı şehirlerinden farklıdır. Bunun sebebi ise değişik renkte tüflerden yapılmıştır. Kat sistemine göre yapılmamış, geniş bir alana yayılmıştır. Yer altı şehrine girişi sağlayan taştan yapılmış mekanlar, asıl yer altı şehrini oluşturan kaya oyma mekanlarına göre daha yenidir.

AŞIKLAR VADİSİ

AŞIKLAR VADİSİ

Aşıklar Vadisi bir diğer adı ile Bağlıdere, Göreme sınırları içerisinde yer almaktadır. Farklı boyuttaki ve renkteki yüzlerce peri bacasının bulunduğu vadi özellikle gün batarken oluşan manzarası ile ziyaretçilerini büyülemektedir. Örencik’ten başlayıp, Göreme-Avanos yoluna kadar uzanan 4.900 metre uzunluğuna sahip bu vadinin kimi zaman meyve bahçelerinin ve bağların arasından uzanan yolda zevkli bir gezinti yaparken fotoğrafını çekebileceğiniz pek çok güzelliğe denk gelebilirsiniz.

IHLARA VADİSİ

IHLARA VADİSİ

Görülmeye değer ve tarihi değerleri ile Kapadokya gezilecek yerler listesine mutlaka eklemeniz gereken Ihlara Vadisi, Melendiz Çayı’nın yumuşak tabanı aşındırması ile oluşmuştur. Çevresinde konaklama yerlerinin bol sayıda olduğu vadideki kayaların bir kısmı 9. yüzyıldan itibaren oyularak kilise haline getirilmiştir. Misafirlerine doğa ile iç içe ve huzur dolu bir ortam sunan vadideki Ağaçaltı, Pürenliseki, Kokar, Yılanlı ve Sümbüllü kiliselerini ziyaret ederek, iyi korunmuş duvar resimlerini inceleme fırsatı yakalayabilirsiniz. Vadideki keyifli ve huzur dolu bir yürüyüş ardından dere kıyısında bulunan restoranda yerel lezzetlerin tadına bakarak gününüzü sonlandırabilirsiniz.

AVANOS

AVANOS

Avanos, Aksaray – Kayseri kervan yolu üzerinde Kapadokya bölgesinin şirin bir ilçesi olmasıyla birlikte Nevşehir’e 18 kilometre uzaklıktadır. Kızılırmak nehri boyunca uzanan bu ilçe merkezini kesinlikle Kapadokya gezilecek yerler listenize almalısınız. Tarih ve doğanın el ele verip farklı bir izlenim yarattığı Avanos, dar sokakları ve yığma taşlarla yapılan tarihi evleri ile sıcak bir ortam oluşturmayı sağlamıştır.

Avanos, kara iklimin hakim olduğu bir bölgede yer alsa da dağa yaslanması ve ırmağın etkisiyle yumuşak bir iklime sahiptir. Bu bölgede ilginizi çekecek olan bir el sanatı olarak çanakçılık, Hititlere kadar uzanan geçmişi ile bir ata mesleği durumuna gelmiştir. Burada yapacağınız gezintide ufakta olsa kendi ürünlerinizi yapabilir, bu harika deneyimi yaşayabilirsiniz. Avanos’un geleneksel şenlik ve eğlencelerini de unutmamak gerekir. Ev şarabı yapımına sahiplik eden Avanos bağcılığı, şenliklere kaynaklık etmektedir.

Sallanan Köprü

Avanos’a gelip asma köprüye uğramadan elbette olmaz. Avanos ilçesinde Kızılırmak üzerine kurulu, 1973 yılında hizmete açılan tahta ve çelik halatla direklerden yapılan 45 yıllık asma köprü, ziyaretçilerinden büyük ilgi görmektedir. Yayaların kullandığı 2.5 metre eninde, 180 metre uzunluğundaki asma köprü, bölgede ”Sallanan Köprü” olarak bilinmektedir. Geçiş esnasında sallanan bu köprü, ziyaretçilerine keyifli ve heyecanlı anlar yaşatmaktadır.

ZELVE ÖREN YERİ

ZELVE ÖREN YERİ

Avanos’a sadece 3 kilometre uzaklıktadır. Zelve Ören Yeri, Kapadokya’nın diğer bölgelerine göre daha fazla yoğun olduğu 3 vadiden oluşmaktadır. Aynı zamanda maceracılar için önemli bir tırmanış alanı olan Ören Yeri, 9. ve 13. yüzyıllar arasında Hristiyanlar tarafında yerleşim alanı ve dini merkez olarak kullanılmıştır. Aktepe’nin kuzeyinde dik yamaçlara kurulmuş olan alanda 728 – 842 yılları arasını kapsayan İkonoklastik Dönemde inşa edilmiş Balıklı, Üzümlü ve Geyikli Kiliseleri gibi önemli dini yapılar bulunmaktadır. Ayrıca bu bölgeyi gezerken tünel, cami, değirmen gibi yapılara da rastlayabilirsiniz.

ÜRGÜP

ÜRGÜP

Ürgüp; batısında Nevşehir, güneybatısında Derinkuyu, kuzeyinde Avanos, güneydoğusunda ise Kayseri olan ve merkeze 20 kilometre uzaklığında olan bir ilçedir. Ürgüp, Kapadokya bölgesinin en önemli merkezlerindendir. Tarihsel süreçte ise çok sayıda isme sahip olmuştur. Hizmet kalitesi yüksek olan otelleri ve yerel ürünler satan mağazaları dışında ilçenin doğal güzelliklerini, Roma döneminden kalma kaya mezarlarını ve Selçukluların inşa ettikleri Altıkapılı ile Temenni Tepesi Türbelerini görmek için ziyaret edebilirsiniz. Ürgüp, Göreme bölgesine göre peri bacaları sayısı açısından daha az olan bir bölgedir. Genellikle bir kasaba havasında olan Ürgüp, daha çok alışveriş yapmak ve kasabanın sokaklarında dolaşmak için Kapadokya Gezilecek Yerler Listesine ekleyebilirsiniz.

KAPADOKYA MÜZE GİRİŞ ÜCRETLERİ;

  • Nevşehir Müzesi: ÜCRETSİZ
  • Göreme Açık Hava Müzesi: Tam bilet fiyatı 100 TL’dir. (Kızlar Manastırı ziyarete kapalıdır.)
  • Zelve Açık Hava Müzesi: Tam bilet fiyatı 40 TL‘dir. (Zelve’deki 3 vadiden sadece 1 tanesi ziyarete açıktır.)
  • Derinkuyu Yeraltı Şehri: Tam bilet fiyatı 50 TL‘dir.
  • Kaymaklı Yeraltı Şehri: Tam bilet fiyatı 50 TL’dir.
  • Ürgüp Müzesi: Tam bilet fiyatı 20 TL’dir.
  • Avanos Müzesi: Tam bilet fiyatı 20 TL’dir.

Son fiyat güncelleme tarihi: 25.02.2023

KAPADOKYA BALON TURU ÜCRETLERİ;

2018 yılı itibari ile kişi başı 200-250tl’den başlayıp 1000tl’ye kadar uzanan aralıkta fiyatlarla karşılaşabilirsiniz. Genel olarak 0-5 yaş arası çocukların uçuş yapmasına izin verilmemektedir. Fakat bazı tur firmalarına göre bu 4-6 yaş alt sınırı olarak değişebilmektedir. Elbette gitmeden önce detaylı bir araştırma yapıp, yerel firmalar ile telefon görüşmelerinde bulunmalısınız.

Unutmayın ki bu işi kurumsal olarak kendine iş edinen kişiler varken, bu işi fazla ciddiye almadan sadece para odaklı firmalar da olacaktır. Bu yüzden tercih edeceğiniz firmayı önceden araştırıp, hakkındaki yorumları incelemenizde fayda olacaktır. Bu uçuşlar kişilere özel değil de toplulukla olacağı için eğer seçiciyseniz bunu önceden bildirebilir ve ücreti mukabilinde kendinize özel bir balon kaldırabilirsiniz.

İlgili Diğer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir