Pleksi Nedir ve Kullanım Alanları

Pleksi (plexiglass) Plaka Nedir?

Pleksi (plexiglass) Nedir ve Kullanım Alanları Nereler?

Plexsiglas da denilen pleksi, şeffaf veya yarı saydam, kesilebilir, manipüle edilebilir, renkli ve renksiz çeşitleri olan plastik benzeri dokulu camdır. Bir dereceye kadar ısıtma ile oluşur. Herhangi bir şekil belirtebilirsiniz. Hafif ve dayanıklı olan özelliği ile genelde tercih edilmektedir. Dayanıklılığı cama göre çok daha yüksektir. Sıcak pleksi malzeme soğuduktan sonra şekli sabit kalır.

Pleksi Kalınlıkları

Sabit bir pleksi kalınlığı yoktur. İstenilen miktarlarda ve çeşitli boyutlarda döküm yapılabilir. Döküm teknolojisinin yanı sıra güçlü bir pleksi çeşidi de bulunmaktadır. Ancak çekilen pleksinin kaplaması daha küçüktür. Yarı saydam olması ve her türlü iklim koşuluna uygun olarak üretilmesi nedeniyle cam yerine tercih edilmektedir. Mükemmel ışık haslığı nedeniyle iç ve dış mekânlarda kullanıma uygundur.

Pleksi Malzeme

Pleksi malzeme, dünyanın ayakta kalan en eski sentetik ürünlerinden birisidir. Vitrinler, aynalar, çerçeveler, mobilya, akvaryumlar ve diğer birçok endüstride çeşitli uygulamalar için yaygın olarak seçilen polimer, açık avantajları olan çok yönlü bir malzeme olarak bilinir. Yüksek konsantrasyonda UV emiciler ile kaplanmış eşsiz dış hava koşullarına dayanıklılık, metal tabana uzun zamanlı hava direncini koruyabilen ve solmayacak ithal otomotiv boyası püskürtülür.

pleksi plaka
Ofis önü pleksi plakadan isimlik

Pleksi plaka, kristal berraklığında ve son derece şeffaftır, cam ürünlerden 200 kat daha fazla darbe dayanımına sahiptir ve neredeyse kırılmazdır. Yüzey, yüksek ışık iletimi ve mükemmel ışık iletimi ile parlak, pürüzsüz ve düzdür. Pleksi nedir diye sorulduğunda alınacak olan cevap sonunda peleksinin başka hangi renklerde üretildiği sorulmaktadır. Pleksi  ürünlerin renkleri sorulacak olursa; Şeffaf renkte, yarı saydam renkte, beyaz ve diğer renkler gibi farklı türleri vardır. Isıyla bükme veya düz kenarla oluşturulmuş yeni bir tür polyester malzeme kullanan metal sırt, daha fazla görsel etki için yerleşik bir ışık kaynağına sahiptir. Termoform, iyi işleme performansı ve iyi görsel efektler ile işaretler ve işaretler oluşturmanın kolay ve ucuz bir yoludur.

 

Pleksi nedir diye sorulan soruya en kısa cevap olarak; pleksi ham maddesi akriliktir. Akrilik cam uzun yıllardır reklam ve dekorasyon malzemesi olarak kullanılmaktadır. Akrilik asit çeşitli hafif metaller ve sıcaklık ile işletildiğinde ortaya çıkmış olan polimerlere genellikle pleksi denir. Elde edilen ürün, hammadde olarak kullanılan akriliğin cinsine ve işleme koşullarına göre farklılık göstermektedir. Bazıları sert ve şeffaf, bazıları ise yumuşak ve esnek Pleksi yapışkan veya koyu kıvamlı olabilirler. Çok faydalı bir hammadde bileşimidir.

Pleksi Kullanım Alanları

Pleksi (plexiglass) nedir ve kullanım alanları nelerdir diye birçok soru bulunmaktadır. Pleksinin kullanım alanı çok geniş olup, aydınlatmadan inşaat sektörüne, reklamdan ışıklandırmaya, tabeladan makine sektörüne, hediyelik eşyadan dekorasyona kadar her yerdedir. Kullanılan her alan için pleksi konstrüksiyonun alanına göre farklı oluşturulur. Örneğin balkonlarda, alışveriş merkezlerinde, bankalarda ve kaldırımlarda farklı renk ve ebatlarda pleksiglas levha ürünleri yapılmaktadır. Pleksinin kimyasal direnci ve güneşin zararlı ışınlarından koruması uygulama faydalarından sadece birkaçıdır. Pleksiglas levhalar, kolay işlenebilmeleri ve dayanıklılıkları nedeniyle birçok alanda ve endüstride kırılgan camlara göre tercih edilmektedir. Pek çok renk seçeneği ile pleksiglas dekorasyon alanında pek çok alanda rahatlıkla kullanılabilir.

Pleksi Özellikleri

Kristal benzeri şeffaflık, yüksek ışık geçirgenliği, yumuşak ışık ve net görüş. Boyalarla boyanmış pleksiglas renk arttırıcı etkiye sahiptir. Plexifilm, mükemmel işleme performansına sahiptir ve termoform veya işleme ile işlenebilir. Şeffaf pleksiglas, camla karşılaştırılabilir ışık geçirgenliğine sahiptir, ancak yoğunluğu camın yarısı kadar ancadır. Ayrıca cam gibi kırılgan değildir ve kırıldığında cam gibi keskinleşmez. Pleksiglas, alüminyuma benzer bir aşınma direncine sahiptir, daha kararlıdır ve birçok kimyasala karşı korozyona dayanıklıdır. Plexifilm mükemmel basılabilir ve püskürtülebilir olmasıyla bilinmektedir. En uygun şekilde baskı ve püskürtme yöntemleri kullanılarak dekoratif efektleri elde edilebilir. Kendiliğinden tutuşmaz, ancak yanıcıdır ve kendiliğinden sönmez.

Sıhhi tesisat malzemeleri için seramikten sonra tercih edilen malzeme pleksidir. Plexi, geleneksel seramik malzemelere kıyasla benzersiz parlaklığının yanı sıra aşağıdaki avantajlara sahiptir: Yüksek tokluk ve kırılması zor. Renk, farklı zevklerin bireysel arayışlarını karşılayacak kadar parlaktır. Temizlemesi kolaydır. Pleksiglas evyeler ve kutular sadece şık ve dayanıklı değil, aynı anda çevre dostu özelliklere sahiptir. Radyasyon seviyesi, vücudun kendi kemiklerindeki seviye ile yaklaşık aynıdır. Yani zararlı özelliklere sahip değildir.

İlgili Diğer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir