Negatif İyon Teknolojisi Nedir, Faydaları Nelerdir?

Negatif iyon Teknolojisi

Negatif İyon Teknolojisi Nedir?

Negatif iyon, ortamda bulunan oksijen molekülünün elektron almış haline denilir. Bu oksijen molekülleri elektronlarını kaybettikçe pozitif ( yani zararlı ) iyonlar artmaktadır. Negatif iyonlar pozitif iyonlara göre daha hareketli ve aktif haldedir. Doğada negatif iyonları üretimini güneş ışığı, yıldırım, okyanus ve şelaleler, dalgalar ve su akışları sağlamaktadır. Yaşadığımız şehirlerde bulunan ve son zamanlarda daha da çoğalan beton yığınları negatif iyon üretimini düşürmektedir.

Yapılan araştırmaların sonuçlarına göre, insanların yeterli miktarda temiz hava soluyabilmeleri için, cm³ alanda en az 1500 negatif iyon yoğunluğunun bulunması gerekmektedir.

Doğadaki negatif iyon miktarı ortalama olarak cc başına şöyledir:

  • Dağlarda: 5000 /cc
  • Deniz Kenarlarında: 10.000 /cc
  • Şelale Eteklerinde: 15.000 /cc
  • Açık Alanlarda: 1.500 /cc
  • Ormanlarda: 3000 /cc
  • Evlerde: 20 / cc

Herhangi bir ortamda ki oksijenin negatif iyon miktarının arttırılması, soluduğumuz havanın kalitesinin doğrudan artmasına yol açacaktır. Yapılan bütün araştırmalar, negatif iyonlu havayı zenginleştirmenin kendimizi daha dinamik hissetmemize yardımcı olduğunu, daha zinde ve sağlıklı hissetirdiğini göstermektedir. Hatta ağrı kesici etkisi olduğunu ortaya koymuştur. Aksine pozitif iyonların artması, insanlarda baş ağrısı, baş dönmesi, hasta, yorgun hissettirmesi ve nefes darlığı gibi etkileri olduğu gözlenmiştir. Bilgisayarlar, havalandırma sistemlerinden gelen yapay hava, floresan ışıklar ve modern bina yapımında kullanılan malzemelerin yoğun bir miktarda pozitif iyon üretimine yol açtığı bilinmektedir.

Negatif İyon Teknolojisi Nedir? Nerelerde Kullanılmaktadır?

Negatif İyon Teknolojisi

Negatif iyonlu havanın insanların üzerindeki etkilerinin öğrenilmesinden sonra popülerliği daha çok artan negatif iyon teknolojisi nedir ve kullanım alanları nerelerdir? Özellikle iklimlendirme alanlarında çalışan uzmanların dikkatini çeken, negatif iyonlu havanın olumlu etkileri üzerinde çeşitli araştırmalar yapılmıştır. Özellikle astım hastalarının ve alerjik rahatsızlıkları bulunan insanların hayatını kolaylaştıran bu teknolojinin kullanım alanı, daha çok iklimlendirme yapan elektronik ürünler oluşturmaktadır. Negatif iyon teknolojisi özellikle klimalarda yoğun olarak kullanılmaktadır. Bazı vantilatörlerde de negatif iyon teknolojisi kullanıldığı bilinmektedir. Ayrıca sadece iyon dengesini düzenleyen küçük iyonizer adı verilen, iyon üreten cihazlar da bulunmaktadır. Birçok negatif iyon teknolojisine sahip cihazlar yoğun bir miktarda negatif iyon üretir. Hatta bazı cihazlar dünyanın en büyük doğal negatif iyon üreten ortamı olan Niagara Şelalesinde bulanan negatif iyondan bile daha fazla iyon sağladığını iddia etmektedir.

Negatif İyonlar Havayı Nasıl Temizliyor?

Havada bulunan partiküllerin çoğu pozitif iyonludur. Negatif iyonlar manyetik çekim ile negatif iyonlara çekilirler. Havada yeterli yoğunlukta negatif iyon olduğunda uçuşan partikülleri büyük miktarda kendilerine çekerler ve topaklan bu partiküller ağırlaştıkları için havada kalamayarak düşerler. Böylelikle soluduğumuz alanlar temizlenmiş olur. Yapılan bir deneyde, negatif iyon içeren bir odada bakteri oluşumunun son derece azaldığı, polen, mite, toz, virüsler, sigara dumanı ve kimyasal buharların da çökeltildiği görülmüştür.

Negatif iyonlar solunum yollarına bağlı oluşan hastalıkların önlenmesinde son derece etkilidir.

Negatif İyonların Bilinen Faydaları

Soluduğumuz havada bulunan yüksek miktardaki pozitif iyonların kendimizi sinirli, depresif ve bitkin hissettirdiğini söylemiştik. Yapılan araştırmalara göre havadaki elektrik akımları insanların psikolojilerini, ruh sağlığını, enerji seviyelerini ve beden sağlığını ciddi anlamda iyileştirdiğini ortaya koymuştur.

Negatif İyonların Faydaları

  • Teneffüs ettiğimiz havanın kalitesinin arttırır, soluduğumuz oksijen miktarının artmasına yardımcı olur.
  • Sigara kokusu, kirli hava ve havada var olan zararlı partikülleri yok ederek soluduğumuz havayı temizler.
  • İnsanların ruh sağlığının iyileştirerek, sinirleri gevşetir, mutluluk hormonu salgılanmasını tetikleyerek enerjik hissetmesini sağlar.
  • Depresif ruh halinin düzelmesine yardımcı olur, depresyonu azaltır.
  • Uykuyu düzenler, kaliteli uyku düzeni sağlar.
  • Özellikle astım hastalarının ve alerjik rahatsızlıkları bulunan bireylerin nefes almasını kolaylaştırır, kaliteli hava akımı sağlar.
  • Bakteri, toz ve küf gibi alerji yaptığı bilinen maddelerin, etkili bir şekilde temizlenmesini sağlar.
  • Yayılan negatif iyonlar televizyon ve bilgisayarların yaydığı pozitif iyonları nötürler ve insanlara verdiği zararları azaltır.
  • Zihinsel yorgunluk, kas yorgunluğu, migren, cilt kırışması, tansiyon, cilt bozuklukları, romatizmal ağrılar ve mikrobik enfeksiyon gibi birçok rahatsızlıkların tedavisine yardımcı olur.
  • Negatif iyonlar saçlarda oluşan elektriklenmeyi engelleyerek daha sağlıklı ve yumuşak olmasına yardımcı olur.

Bütün bu sebeplerden dolayı, eğer ki negatif iyonların yoğun miktarda bulunduğu ortamlarda bulunamıyorsak, negatif iyon teknolojisi kullanılan cihazlarla evlerimizin, yaşadığımız ortamların havasının kalitesini arttırabiliriz.

İlgili Diğer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir