Piyasadaki En İyi Televizyon Marka ve Modelleri

Çağımızın tartışmasız en etkili kitle iletişim araçlarından biri olan televizyon, hayatımıza girdiği günden itibaren hepimizin vazgeçilmezi olmuştur. Hayatımızı renklendiren bu müthiş aletin zararları konusunda ne kadar tartışmalar yapılsa da, o evimizin baş köşesinde ki yerini hiç kaybetmemiş, yerini başka hiç kimseye kaptırmamıştır.

Piyasadaki En İyi TV Markası

Teknolojinin hızla gelişmesinden en çok nasibini alanların başında hiç şüphesiz televizyon geliyor. İlk zamanlarda ki televizyon ile şimdi ki televizyonların arasında neredeyse bir uçurum var. Hayatımıza ilk giren siyah beyaz tüplü televizyonlar düşünüldüğünde, bugünkü televizyonların sahip olduğu teknolojik donanım inanılmaz geliyor.

Gelişen teknoloji ile bizlerinde, isteklerimiz ve beklentilerimiz farklılaşıp gelişiyor. Artık bir televizyon satın alacağımızda, alacağımız aletten müthiş beklentiler içindeyiz. Pek çok marka ve model içinden tercih yapmak gerçekten çok zor. Peki bu kararı nasıl vereceğiz? Televizyon seçerken hangi hususlara dikkat etmeliyiz? Piyasadaki en iyi televizyonu bulabilmek için öncelikle bu teknolojik donanımlarla ilgili biraz bilgi sahibi olmalıyız.

Televizyon Seçerken Dikkat Etmemiz Gereken Hususlar

Evimize bir televizyon almaya karar verdiğimizde dikkat etmemiz gereken çok fazla özellik var. Televizyonlar artık sadece dizi, film ya da bir program izleyebildiğimiz bir ekran olmaktan çıktı bilgisayarlardan hiç bir farkı kalmadı. Televizyon kanallarında gezinmek dışında internete de girebiliyoruz, sosyal medya hesaplarımızı kullanabiliyoruz, Youtube gibi platformlardan müzik dinleyip, film izleyebiliyoruz. Çünkü artık televizyonlarımız da evimizde ki neredeyse diğer bütün teknolojik aletler gibi akıllı.

Artık günümüzde Plazma TV, LCD TV, LED TV, OLED TV, QLED TV, Smart TV gibi pek çok televizyon çeşidi ortaya çıkmıştır. Bu kadar çeşit arasından tercih yaparken, elbette öncelikli olarak ekonomik durumumuza göre davranmalıyız. Sonrasında isteklerimizi ve beklentilerimizi düşünüp, kişisel tercihimizi bütçemize göre belirleyerek, kendimize en uygun televizyonu seçebiliriz.

SMART TV; aslında bir televizyon türü değildir. Son yıllarda gelişen teknolojik donanımlarından biri olarak sayılabilecek Smart TV, günümüzde satılan, tercih edilen televizyonların sahip olduğu bir özelliktir. Smart TV’ ler çok sayıda teknolojik bağlantı özelliğine sahiptir. Smart TV sayesinde sosyal ağlarımızı TV’ de kullanma keyfini yaşayabiliriz.

TV Satın Alırken Bilinmesi Gereken Teknik Özellikler

Televizyon satın alınırken dikkat edilmesi gereken bazı temel teknik özellik bilgilerine ihtiyacımız vardır. Dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri Hertz ( Hz ) tanım olarak ”Ekran Yenileme Hızı” , saniye başına düşen görüntü sayısını ifade eder. Kısaca bir görüntünün bir saniyede ekranda ki tekrarlanma sayısıdır. Hertz (Hz) arttıkça, daha keskin, daha kaliteli ve daha net bir görüntü elde edilir. Bu durumda özellikle hareketli görüntüler çok daha gerçekçi görünür.

Televizyonlarda görüntü kalitesi çok önemli bir konudur. Piksel ve Çözünürlük görüntü kalitesini oluşturan temel unsurlardır.

Piksel, dijital bir ortamda gösterilecek görüntünün en küçük birimine denilir. Piksellerin genellikle kare şeklinde ve yüz binlerce hatta milyonlarcası yan yana gelerek görüntüyü oluşturur.

Bir görüntü oluşturan ekranda ( bu bir televizyon, cep telefonu, tablet ya da monitör de olabilir ), görüntünün oluştuğu cihazda bulunan piksel sayısına çözünürlük denir.

Televizyonlarda dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan bir diğeri ise, gece sahnelerindeki görüntüsü yani Siyah Performansı’ dır.

Televizyon Çeşitleri ve Özellikleri

Televizyon panelleri genel olarak iki gruba ayrılıyor. Bunlar, Plazma TV ve LCD TV’ dir. LCD TV’ ler ise temel olarak üç çeşit olarak ele alınır; LED TV, OLED TV, QLED TV.

Plazma TV

Elektrik verildiğinde ışık yanan gaz dolu hücrelerden oluşan bir çeşit panel televizyon olan plazma TV, renkte ve kontrastta herhangi bir kayıp olmaksızın çok geniş açılardan izlemeye imkan veren televizyon türüdür.

Plazma paneller, iki cam tabakanın arasında yer alan ızgara biçiminde bulunan neon ve xenon gazları ile dolu binlerce odacıktan oluşur. Elektrik akımı ile bu odacıklarda ki plazmaya ulaştığında, oluşan ultraviyole ışınının tabakaya çarpması sonucu kırmızı, mavi ve yeşil (RGB) renklerine sahip piksel oluşur. Ekranda oluşan yüz binlerce pikselin bir araya gelmesi ile de ekrandaki görüntü oluşur.

Plazma TV Alırken Dikkat Etmemiz Gerekenler

Ekran çözünürlüğünün HD görüntü sistemine uygun olması ilk dikkat edilmesi gereken özelliktir. Daha iyi bir görüntü kalitesi elde edebilmek için televizyonun Full HD kalitesinde olması yarar sağlayacaktır.

Ekran parlaklığı ve kontrast miktarının güçlü olması çok mühimdir. Plazma TV’ lerde uygun olan parlaklık değeri 1500 cd /m2 dir. Bu değerin altında olan televizyonlarda, özellikle güneşli ya da ışıklı ortamlarda TV izlerken, ekran görüntüsünün koyulaşıp net bir görüntü alınamaması gibi sorunlar yaşanır.

Plazma TV’ lerin yaklaşık 60.000 saatlik bir ömrü vardır. Bu da televizyonun günde dört saat açık kalması halinde ömrünün 20 yıl gibi bir süre olacağı söylenmektedir.

Plazma TV’ lerin Olumlu Yönleri

  • Etkili ve yüksek derecede izlenme açısına sahiptir. Her açıdan rahatlıkla ve net bir şekilde televizyon izlemeye olanak sağlar.
  •  Lcd ve Led TV’ lerin aksine gerçek kontrast oranı vardır. Çok daha ayrıntılı görüntü alabilmek mümkündür.
  • Lcd ve Led televizyonların aksine neredeyse gerçeğiyle birebir renkler elde edilir.
  • Diğer televizyon türlerine göre daha az radyasyon yayarlar.
  • Hareketli görüntülerde, resim yenileme ve tepki süresi olarak ele alındığında LED ve LCD TV’ lere nispeten neredeyse 1000 kat daha hızlıdır.
  • Tepki süresi 0,001 civarındadır. Bu oran LCD ve LED TV’ lerden neredeyse bin kat daha hızlıdır. Hareket sebebi ile bulanıklaşma sorunu yaşanmaz. Oyun severler için en doğru seçim plazmadır denebilir.

Plazma TV’ lerin Olumsuz Yönleri

  • Diğer televizyon çeşitlerine göre ebat olarak daha ağırdır.
  • Genel olarak güneşli ya da yüksek ışıklı ortamlarda parlama sorunu yaşanır. ( Neo plazma ve benzer özellikteki televizyon modellerinde ön kısımdaki cam kaldırılarak bu sorun giderilmiştir )
  • Modelden modele farklılık gösterse de diğer televizyon çeşitlerine göre daha fazla enerji tüketir.
  • 37 inç ten daha küçük boyuttaki televizyon ekranlarında görüntü kalitesi bozulması sorunu yaşanır.

LCD TV

Sıvı Kristal Ekran anlamına gelen LCD TV, elektrikle kutuplanan sıvının ışığı tek fazlı geçirmesi ve önüne eklenen bir kutuplanma filtresi ile gözle görülebilmesi ilkesine dayanan bir görüntü teknolojisidir. Bir panel teknolojisinin ürünüdür. LCD kristalleri kendi ışıklarını oluşturamadığından görüntü yaratabilmesi için floresan lamba gibi dış bir kaynak gereksinimleri vardır.

LCD (Liquid Crystal Display), sıvı kristal organik bir yapıya sahip olması nedeniyle, yüksek ısıdan, havadan ve ışıktan (UV ışınları) etkilenme durumları olduğu için bünyesinde bazı değişiklikler meydana gelir. Bu etkilenme, kimyasal bir değişime sebep olmasından dolayı kristallerin dağılmasını, bozulmasını hızlandırır. Bu durumların yaşanmasına engel olabilmek için televizyonu koyduğumuz alana da dikkat etmeliyiz.

LCD ekranlarının sıvı kristallerden meydana gelmesi sebebi ile likit kristallerin tepki süreleri CRT ekranlara oranla daha düşüktür. Bu durumun sonucu olarak, hareketli görüntülerde bulanıklık ortaya çıkar. Hareket fazla olduğu anda netlik azalır, görüntü sabitlendiği anda ise tekar netleşir. Yüksek kalitede bir LCD ekran kullanıldığı takdirde olumsuz yönleri çok daha aza indirgenebilir.

LCD TV’ lerin  Olumlu Yönleri

  • LCD TV’ ler, CRT ve Plazma TV’ lere kıyasla daha ince ve daha hafiftir.
  • LCD TV’ ler ince bir yapıya sahip olduklarından dolayı yer kazancı sağlar, hafif olması sebebi ile taşıması çok daha kolay olur.
  • Parlak ve yüksek çözünürlükte bir görüntü sağlama imkanı vardır.
  • En önemli olarak sayılabilecek özelliklerinden biri ise titreşim ve radyasyon yapmamasıdır.
  • LCD TV’ ler, göz yormazlar ve odaklama problemi olmadığı için daha keskin ve net görüntü imkanı verir.
  • LCD TV’ lerde DVI çıkışı bulunması sebebi ile TV’ yi hem televizyon hem de monitör olarak kullanabilme imkanına sahiptir.
  • LCD TV’ ler her daim yanan arka ışıkları sayesinde, her zaman sabit enerji kullanır.
  • LCD TV’ler ne kadar uzaktan izlense de görüntü kalitesi bozulmaz.

LCD TV’ lerin Olumsuz Yönleri

  • LCD TV’ ye direk karşıdan baktığımız zaman görüntü mükemmel ve net iken diğer açılardan bakıldığı zaman görüntü bozulur.
  •  Her zaman sabit enerji tüketiyor olmalarına rağmen, LCD TV’ lerde aydınlanma sürekli yanması gereken bir floresan ile yapıldığı için enerji tüketimi diğerlerine göre yüksek olabilir.
  • Gerçek kontrast oranları düşüktür. Bu sebep ile beyaz ve siyah arasındaki renk geçişleri çok iyi değildir.
  • Yüksek ışıklı ya da güneşli ortamlarda yansıma yapması.

LED TV

LED TV’ ler ( Light Emitting Diyote ) daha net ve daha aydınlık bir görüntü olanağı sunmaktadır. LED TV’ ler LCD TV’ lerin geliştirilmiş versiyonu olduğu için hemen hemen aynı teknolojiyi kullanırlar. Ancak LED TV’ lerde LCD TV’ lerde olduğu gibi floresan değil de LED aydınlatma kullanılır.LED TV’ lerde kullanılan aydınlatmalar daha randımanlıdır. LED TV’ ler daha ince ve estetiktir. LED ekranlı televizyonlarda özel olarak üretilen kaliteli LED’ ler bir araya getirilir.

LED TV’ lerin Olumlu Yönleri

  • LED TV’ ler LCD TV’ lerin birçok yönden geliştirilmiş olan üst modelidir.
  • LCD TV’ lerden daha hafif ve daha incedir.
  • Renkler LCD TV’ ye oranla biraz daha gelişmiştir. Gerçek insan teni rengine biraz daha yakın bir görüntü verir.
  • LED TV’ lerde, LCD TV’ lerde olan yüksek ışıkta ve güneşli ortamlarda meydana gelen yansıma sorunu büyük ölçüde çözülmüştür.
  • LED TV’ ler daha dayanıklı ve uzun ömürlüdür.
  • LED TV’ ler LCD TV’ lere oranla kontrast, net görüntü, daha gerçekçi 3D ve benzeri konularda daha iyidir.
  • LED TV’ ler enerji konusunda daha tasarrufludur.

LED TV’ lerin Olumsuz Yönleri

  • Görüntüyü hızlı oluşturamaması nedeni ile, hareketli görüntülerde yani akıcı kısımda görüntü netliğinin bozulması. Görüntü netliğini kaybetmemek için LED TV alırken 100 Hz’ nin üstünde ki modeller tercih edilmelidir.
  • Gerçek kontrast oranının Plazma TV’ lere oranla daha düşük olması.
  • İzlenme açıları dardır.
  • Ekonomik olarak olumsuz yönü ise, fiyatının Plazma TV’ lere göre daha yüksek olması.

 

 

OLED TV

Teknik olarak OLED veya Organik Işık Yayan Diyotlar, piyasadaki LED teknolojisinin farklı bir dalıdır. İsimlerinin yakınlığı sebebi ile LED TV’ lerle karıştırılma gibi durumlar yaşansa da OLED TV’ ler LED TV’ lerden çok daha ileri bir teknolojidir.

OLED TV’ ler, diğer televizyonların aksine ihtiyaç duyulan aydınlatma için, arkadan bir aydınlatmaya gerek duymaz. Bu teknoloji sayesinde, televizyonun çok daha ince ve esnek olması sağlanmıştır.

OLED TV’ lerde ışık, piksellerin kendileri tarafında üretildiği için, siyah renk verilmesi gerektiğinde tamamen kapatılabilir.

OLED TV’ lerin Olumlu Yönleri

  • Televizyondan beklenen ince ve estetik görünümü tam anlamıyla karşılayan OLED TV’ ler 3-4 mm gibi ultra ince bir yapıya sahiptir.
  • Ultra ince yapısı sayesinde oldukça hafiftir, taşınması kolaydır.
  • Kendinden aydınlatmalı piksellere sahip olması sebebi ile ekonomik açıdan daha tasarrufludur.
  • Daha ikna edici siyahlara izin vermesi sebebi ile daha gerçekçi ve güzel bir seyir zevki yaşatır.
  • Yenileme hızı ( 0.001 ms )’ dir. Diğer televizyon türlerine göre bin kat daha hızlıdır. En hareketli görüntüleri bozulma yaşanmadan izlemeyi mümkün hale getirir.
  • 4K çözünürlüğe ve High Dynamic Range yani Yüksek Dinamik Aralık – HDR teknolojisine sahiptir.

OLED TV’ lerin Olumsuz Yönleri

  • Sadece üç ekran boyutunda bulunuyor olması ( 55 inç, 65 inç, 77 inç)
  • OLED TV’ler için söylenebilecek aslında tek ve en büyük olumsuz yön bir hayli yüksek olan fiyatlarıdır.

 

QLED TV

QLED TV ( Qantum-Dot Işık Yayan Diyot ) aslında LED TV olup resim kalitesini arttırmak için kuantum noktaları kullanırlar. QLED teknolojisi isim olarak OLED’ e benzese de çok farklı bir mantıkta çalışır.

Son senelerde önemli gelişmelerin yaşandığı televizyon teknolojisinde, panel bakımından gelinen en son nokta QLED TV’ dir. QLED TV’ ler diğer televizyon teknolojilerine nazaran daha net görüntü, daha iyi parlaklık, gerçekçilik ve benzeri özellikleri bir arada yaşatma imkanı verirler.

QLED teknolojisinin temelini oluşturan kuantum noktaları, TV’ ye güç verildiğinde kendi ışığını yayabilecek şekilde çalışıyor.

QLED TV’ lerin Olumlu Yönleri

  • QLED TV’ ler çok daha gerçekçi ve daha canlı renkler sunar.
  • Geniş renk yelpazesine sahip olan QLED teknolojisine sahip bu TV’ ler renk doygunluğu ve parlaklık seviyelerinde büyük bir mesafe katetmiştir.
  • 4K çözünürlüğe  ve High Dynamic Range ( Yüksek Dinamik Aralık – HDR ) teknolojisine sahiptir.
  • Daha derin siyahlar elde edilebilmesi.
  • Zarif, modern ve şık bir tasarıma sahiptir.

QLED TV’ lerin Olumsuz Yönleri

  • QLED TV’ lerin çok yüksek denebilecek miktarda fiyatlara sahip olması en büyük olumsuz özelliğidir.
  • QLED TV’ ler resim kalitesi açısından OLED TV’ lerin bir adı gerisinde yer alır.
  • QLED TV’ lerin ölçüleri 49 inçten başladığı için, küçük ölçülerde bir televizyon ihtiyacı duyuyorsanız QLED TV’ yi tercih edemezsiniz.

Piyasadaki en iyi televizyonlardan satın alabilmek için ihtiyacımız olan teknolojik ve donanımsal konularda az çok bilgi sahibi olabilmemiz gerekmektedir. Yukarıda bahsettiğimiz TV teknolojilerinin olumlu yönleri ve olumsuz yönleri ile TV satın almak isteyenlerin yaşadığı kafa karışıklığına yardım edebildiğimizi umuyorum.

Piyasada bulunan mevcut marka ve modellerden seçtiğimiz en iyi TV’ leri sahip oldukları özellikleriyle birlikte yakından inceleyelim.

LG 55UJ651V 55” 140 Ekran Uydu Alıcılı 4K Ultra HD Smart LED TV

En üstün teknolojiler ile geliştirilen LG 55UJ651V 55” 14o Ekran Uydu Alıcılı 4K Ultra HD Smart LED TV, benzersiz detayları ve teknik özellikleri ile keyifli bir TV deneyimi yaşatmak için tasarlanmış. Yüksek görüntü kalitesi, zarif ve modern TV tasarımı ve kusursuz ses sistemi sayesinde TV izlemeyi daha keyifli bir hale getirmeyi başarmış.

55 inç ekran boyutu ile tasarlanan bu LG Smart LED TV Ultra HD görüntü kalitesine ve IPS +K paneli sayesinde çok daha geniş izleme açılarına sahip. 3840 x 2160 piksel çözünürlüğü ile zengin renkler ve son derece güçlü kontrast dengesi sayesinde her açıdan kusursuz görüntü kalitesinin keyfini çıkarabilirsiniz.

 

Yüksek Görüntü ve Üstün Performans Özellikleri

İşlemci Çekirdek Sayısı: 4

İşletim Sistemi: webOS 3.5

Ekran Boyutu: 55 inç / 140 cm

Ekran Tipi: Düz ( Flat ) 

LG Smart TV: Var

Ses Çıkışı: 10W + 10W

Yayın Kaydetme: Harici Disk / USB Bellek ile 

Web Tarayıcısı: Var

Desteklenen HDR Formatları: HLG, HDR10,HDR Effect, Active HDR

Diğer Multimedya Özellikleri: Bluetooth, ekran yansıtma, miracast, WİDİ, Magic Zoom, Akıllı Kumanda, USB ile müzik resim video oynatma, akıllı telefon ile kontrol.

Estetik görünümü ve VESA Duvar Montaj Desteği ile ortama modern bir şıklık katan bu zarif LG TV’ nin fiyatı ise 4.999,00 TL.

Samsung UE – 55MU9000 55 inç 138 Ekran Dahili Uydu Alıcılı 4K Ultra HD Smart LED TV

Samsung UE 55MU9000 55 inç Ultra HD ekranı ile her yerden rahatlıkla ve her açıdan çok net, kaliteli ve Ultra HD LED TV kalitesi ile televizyon izlemek artık çok daha farklı bir keyif olacak. Samsung fiyat konusunda biraz pahalı olsa da yinede görüntü kalitesi açısından LG den sonra en çok tercih edilen TV markasıdır.

TV’ de bir şeyleri izlemeye başladığınız ilk andan itibaren öyle muhteşem bir görüntü kalitesi ile karşılaşıyorsunuz ki, daha önce hiç TV izlememiş gibi kullanıcıları adeta büyülüyor. Evimizde konforlu bir şekilde sinema keyfi sürebileceğiniz bu TV mükemmel ekran teknolojisi ile kristal berraklığında renkler sunuyor. Ultra Black ile yansımalardan kaynaklı olan ışık emilerek en aza indirilir. Karanlık sahneleri aydınlatan Peak Illuminator ile her detayı görme imkanı sunar. Hareket Hızı 240 aksiyon filmleri ve spor yayınları gibi hızlı sahneleri bulanıklık olmadan aktarır.

Temiz Kablo Çözümü ve One Connet her şeyi düzenli ve basit bir hale getirir. TV’ nin arka tarafında olan dağınık kabloları ortadan kaldırarak temiz bir görüntü elde edebilirsiniz. One Connet ile her cihazı televizyonunuza kolayca bağlayabilirsiniz. Tek Kumanda özelliği sayesinde, bağladığınız tüm cihazları tek uzaktan kumanda ile kontrol edebilirsiniz.

Genel Özellikler

Ekran boyutu: 55 inç

Ekran Özelliği: 4K Ultra HD

Ses Çıkış Gücü: 20W x 2

Max. Ekran Çözünürlüğü: 3840 x 2160

Smart TV: Var

Görüntü Teknolojisi: LED

Görüntü Tarama Hızı: 2700 Hz

İşletim Sistemi: Tizen

Hem şık, modern dizaynı, hem de görüntü kalitesi ile aldığı parayı hak eden bu mükemmel TV’ nin fiyatı ise 6.650,00 TL civarında fakat kampanya olan internet sitelerinde daha da uygun fiyatlara bulabilmek mümkün.

LG 75SK81100PLA 75” Super UHD 4K TV

LG Super UHD 4K TV, her açıdan zengin, orijinal ve kaliteli renkler, dramatik kontrast ile daha geniş bir karanlık ve parlaklık yelpazesi sunar.

Nano Cell Ekran teknolojisinde her rengi optimize eden nano parçacıklar kullanılır. Bu en son teknoloji, tam bir renk spektrumu oluşturarak gerçekçi bir görüntü ortaya çıkarır.

Dolby Atmos, her nesnenin hareketini yakalayarak etrafınızda hatta başınızın üstünde bile hareket güçlü bir ses oluşturur. Gerçek anlamda bir sinema keyfi yaşatır.

LG Super UHD TV hızlı tepki süresi ile kesintisiz ve hızlı bir oyun performansı sunar. Üstün görüntü ve ses kalitesi ile adeta oyunun içindeymişsiniz gibi hissetmenizi sağlayarak müthiş bir oyun deneyimi yaşama imkanı sunar.

Genel Özellikler

Ekran Boyutu ( inç/ cm ): 75 inç / 189 cm

Ekran Tipi: Edge LCD

Çözünürlük: 3840 x 2160

Hoparlör Sistemi: 2.2 Hoparlör Sistemi

Surround Ses Özelliği: Dolby Surround, Ultra Surround

Ses Çıkışı: 20W +20W

Görüntü İşlemcisi: a7 Akıllı İşlemci

4K Aktif HDR: Var

Desteklenen HDR Formatları: Dolby Vision, HDR 10 Pro, HLG

Fiyat olarak herkesin ekonomisine uygun televizyonlar kategorisine girmese de, muhteşem özelliklerdeki bu TV bütçesi müsait olanlar için gerçekten kaçırılmayacak bir model. Fiyatı ise 18,000 TL civarı.

İlgili Diğer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir